- Naša je dužnost da se sjetimo genocida u Srebrenici. To je jedan od najstrašnijih zločina u novijoj evropskoj historiji, kada je preko 8.372 muslimanskih muškaraca i dječaka namjerno i sistemski ubijeno od strane snage Bosanskih Srba u UN-ovoj sigurnoj zoni Srebrenice, gradu koji je trebao biti sigurno mjesto u ratu koji je harao Bosnom i Hercegovinom - dodao je Varheyli.

 

- Sjećamo se i odajemo počast žrtvama i dijelimo tugu njihovih porodica i onih koji su preživjeli. Evropa nije zaboravila našu vlastitu odgovornost što nismo u stanju spriječiti i zaustaviti rat i genocid. Naša je također dužnost osigurati odgovornost. Važno je svake godine ponavljati istu poruku: Srebrenica nas i dalje podsjeća na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više nikada ne ponovi. Stoga je naša dužnost zauvijek pamtiti Srebrenicu. A takođe nas treba podsjetiti da se genocid dogodio ne samo u Srebrenici već i drugdje. Nema razlike u genocidu - genocid je genocid - kazao je Varhelyi, saopćio je Memorijalni centar Srebrenica.

 

Nedavne odluke međunarodnih sudova još jednom su pokazale da počinitelji mogu biti beno nekažnjeni. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na ubijene.

 

- Ono što se dogodilo u Srebrenici dva su međunarodna suda prepoznala kao akt genocida: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodni sud pravde 2006. Ove utvrđene činjenice treba priznati. U našoj Uniji nema mjesta za poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi - zaključio je Varhelyi.