08
Mart

Prošla je 21 godina kako je prestalo kucati srce legendarnog generala Mehmeda Alagića

Published in BiH

Na današnji dan, prije 21 godinu, prestalo je kucati srce generala Mehmeda Alagića, jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine.

 

- General Alagić nije umro od srca, već od nepravde - kazao je na vijest o smrti legendarnog krajiškog generala prvi predsjednik nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

 

Mehmed Alagić, legendarni ratnik i prvi poslijeratni gradonačelnik Sanskog Mosta, umro je ponižen i proganjan, u večernjim satima, 7. marta 2003. godine, u jednom sanskom ugostiteljskom objektu.

 

Razočaran i ostavljen, na pitanje novinara po čemu bi želio da ga pamte, general Alagić je jedneom prilikom odgovorio:

 

- Neka me pamte samo po imenu i prezimenu!

 

Legendarni komandant izdržao je najveće bitke u odbrani države Bosne i Hercegovine, ali nije mogao da se izbori sa nepravdom. Njegovo srce jednostavno je puklo.

 

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

 

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visok 1.933 metra nadmorske visine, 23. marta 1995. godine, za koji su generali evropskih armija govorili da je neosvojiv.

 

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu. Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku vratila pobjednički mentalitet.

 

Link: https://youtu.be/PAaI4FhWUws?si=jw5_ORSK7ljprbJP

Last modified on petak, 08 Mart 2024 19:04

Istočna Bosna