15
Avgust

Lendo: Ako generali VRS-a budu u Sarajevu branili RS i Dodika, zvat ću komandante ARBiH

Published in BiH

Nakon najava da udruženje Čast otadžbine, zajedno sa udruženjima proisteklim iz “odbrambeno-otadžbinskog” rata dolazi u Sarajevo kako bi održali protestni skupa povodom podizanja optužnice protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, oglasio se i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

 

On je poručio da, ako im se dozvoli da u Sarajevu brane RS i Milorada Dodika da će tražiti odobrenje da izvede komandante i generale Armije Republike BiH da brane zemlju i njene heroje.

 

– Ako nije vaša, onda budite sigurni da nije ni naša borba završena za Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo stati na branik i vama poručiti da dalje, ni vi ni Dodik nećete moći rušiti državu Bosnu i Hercegovinu. Institucije BiH – Sud i Tužilaštvo nisu neprijatelji građana Bosne i Hercegovine, ali trebaju i moraju procesuirati svakog ko ugrožava Ustavni poredak naše domovine BiH. Ja vam poručujem da imate samo jedan izbor, a to je da poštujete institucije BiH jer za državu BiH mnogi su dali svoje živote. Sarajevska čaršija i mnoge druge su krvarile i branile svoju državu BiH i budite sigurni da vam neće dozvoliti da vašu “slobodarsku tradiciju” sprovodite na teritoriji BiH. Vaše udruženje pod nazivom ”Čast otadžbine” je sastavljeno od oficira koji su činili ratne zločine i koji se kriju od suda i tužilaštva BiH i ovo je prilika da budu uhapšeni i procesuirani od institucija BiH – zaključio je.

Istočna Bosna