- Činjenica je da se po prvi put pokazalo da su institucije Srbije direktno odgovorne za činjenje zločina na prostoru BiH, odnosno bivše Jugoslavije. Sada je to potvrđeno i trajno moraju da prestanu špekulacije o konstantnom izvlačenju Srbije, od kraja rata do danas, da oni nisu imali ništa sa onim što se u BiH događalo od 1992. do 1995. godine – naglasio je Duraković.

 

Prema njegovim riječima, ovo sada raskrinkava politiku koja se, dodaje, u Srbiji nije promijenila od 90-tih godina do danas.

 

- Devedesetih godina ta politika je provođena tenkovima i puškama, danas se to radi na jedan perfidan politički način. No, očito je da padaju maske i zna se da je Srbija institucionalno, jer je riječ o komandnoj odgovornosti u institucijama te države, posebno obavještajnom službom Srbije, odgovorna za rat u BiH. Nakon ove presude Srbija više neće imati prostora da izbjegava od odgovornosti za zločine počinjene u BiH – naveo je Duraković.

 

Podsjetimo, danas je Međunarodni mehanizam za krivične sudove na obnovljenom suđenju, bivše šefove Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovicu Stanišića i Franka Simatovića osudio na po 12 godina zatvora.

 

- S obzirom da je riječ o osobama koje su u poznijim godinama života, to je sasvim dovoljno godina da se kaže da će oni ostatak života provesti u zatvoru. Međutim, sama simbolika doživotne kazne za tako teška djela je nešto što se očekuje. Nažalost, to se nije dogodilo, ali je važno da su presuđeni po svim tačkama optužnice, udruženog zločinačkog poduhvata, te sve ono što im se stavljano na teret. I to je ključno! Samo vremensko trajanje zatvorske kazne u suštini ne mijenja ništa. To što će ova dva pojedinca truhnuti u zatvoru 12, 15 godina ili doživotno, ne mijenja činjenicu da je postojala namjera i odgovornost da se čine zločini – istakao je Duraković.

 

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Srebrenici, kaže kako je najvažniji dio pasus 24. u sažetku presude koji konstatuje da je najkasnije od augusta 1991. godine postojala zajednička zločinačka namjera u kojoj su učestvovali istaknuti rukovodioci Srbije, tadašnje tzv. Republike Srpske Krajine i tzv. Srpske Republike BiH i da je suština tog plana bilo uklanjanje nesrba sa terirtorija koje je Srbija smatrala svojim.

 

- S druge strane, i Stanišić i Simatović su proglašeni krivim za zločine koje su jedinice pod kontrolom resora Državne bezbednosti Srbije počinile u Bosanskom Šamcu. Dakle, to je najdirektnije veza između Srbije, srbijanske Vlade i zločina počinjenih na teritoriji BiH. To je vjerovatno najvažniji nalaz ove presude. Očekujem da će se žaliti i jedni i drugi, pa ćemo vidjeti šta će biti u narednih par godina – istakao je Suljagi