SIPA je u saradnji sa MUP-om RS-a i uz asistenciju OSA-e BiH, na području Bratunca, uhapsila dvojicu osumnjičenih. Terete se da su kao članovi međunarodne grupe koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i dalje prema zemljama EU-a počinili krivično djelo "organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata".

 

U okviru međunarodne akcije "Veslo" su osumnjičeni da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, sudjelovali u planiranju, organiziranju i realiziranju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini.

 

- Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BIH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata - saopćilo je Tužilaštvo.

 

Akciju "Veslo" Tužilaštvo BiH i SIPA provode u saradnji sa MUP-om Srbije i tužilaštvom za organizovani kriminal te zemlje. Dosad je u okviru te akcije na teritoriji Bosne i Hercegovine i Srbije uhapšeno 18 osumnjičenih pripadnika grupe za organizirani kriminal, koji se sumnjiče da su organizirali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

 

Nakon što ispita osumnjičene osobe, tužilac će odlučiti o daljnjim aktivnostima u ovom predmetu.