03
Mart

Oštre osude na izjavu Nešića: Slijedi Ćosićev narativ, ministra nesigurnosti da smijeni Schmidt

Published in Istočna Bosna

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je "1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti", reagirali su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

 

Saopćenje, u kojem navode da oštro osuđuju Nešićeve izjave, prenosimo u cijelosti.

 

- Očito da "naš" ministar sigurnosti slijedi Ćosićev narativ, ideologa srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20. stoljeća, definirao je laž. Pa je tako kazao: "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bijedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode, laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno".

 

Dakle ministre, pravosnažno međunarodno utvrđene činjenice kažu da je 1991. godine u Beogradu napravljen zločinački poduhvat od strane Slobodana Miloševića i srbijanskih dužnosnika, a u kojem su učestvovali i Karadžić, Krajišnik i drugi, i napravljen je plan napada na Republiku BiH. Tako da je 9. januar 1992. godine ozvaničio već ranije pripremljeno zlo u Beogradu na ovim prostorima.

 

Pored toga ministre, brojne grobnice širom entiteta RS to govore, logori, porušene džamije u Banja Luci i širom entiteta i na kraju genocid. Sve je to ministre presuđeno od sudova UN-a i drugih međunarodnih sudova.

 

Da imate imalo stida i srama, ne prema narodu nad kojim je počinjen genocid, već prema narodu kojem pripadate, sramili bi ste se kakvu im zaostavštinu ostavljate i kakve će posljedice imati zbog Vaše bahatosti. Vi ste u stvari ministar nesigurnosti, jer se ne bavite poslom za koji vas plaćamo.

 

Od kada ste Vi ministar nikada sigurnosno stanje nije bilo gore. Na sve strane imamo ubistva, napade na povratnike, a Vi kao ministar se bavite stvarima koje nisu u Vašoj nadležnosti. Radite za druge, a ne za građane ove države. Bili su i gori od Vas, pa nisu uspjeli. Nećete ni Vi.

 

Pozivamo visokog predstavnika za BiH (Christiana Schmidta) da zbog dosadašnjeg anidejtonskog djelovanja, smjeni ministra nesigurnosti, gospodina Nenada Nešića. Živjela Bosna i Hercegovina, a ministar nesigurnosti neka se žali Aleksandru Vučiću, sa kojim se slika u vrijeme izbora u Srbiji - navedeno je u saopćenju.

 

Istočna Bosna