27
Juli

Šehidska dova u Žepi: Posvjedočiti herojstvu i šehadetu

Published in Istočna Bosna

Program tradicionalne Šehidske dove u Žepi održan je danas u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) Žepa.

 

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet, vaz i iršad, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa Elvedin-ef. Selimović, predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici udruženja i mnogi drugi.

 

Program je počeo na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992-1995, intoniranjem državne himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima.

 

- Nama Bošnjacima je pao ogroman teret, kao sudbina, da pamtimo, a pamćenje je najveća odgovornost. Narod koji pamti je ozbiljan, iz tog razloga mogu reći da je važno da smo u herojskoj Žepi - kazao je danas Ćamil Duraković, potpredsjednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

 

U Džamiji šehida Mehmed-ef. Hajrića održan je mevludski program i zikr, koji su poručili članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Hadži Sinanove tekije u Sarajevu. Također, predan je kelimei-tevhid.

 

Prisutnim se ovom prilikom obratio izaslanik reisu-l-uleme Meho-ef. Šljivo, ukazavši na činjenicu da ideologija zla još uvijek živi.

 

- Došli smo da posjedočimo o neviđenom, epskom herojstvu, naših Žepljaka, da posjedočimo šehadet Mehmed-ef. Hajrića, njegovih saboraca i svih šehida. Došli smo i da posvjedočimo o ideologiji zla, o zločinačkom, genocidnom projektu, koji neprekidno živi najmanje jedno stoljeće. Ta ideologija zla, genocidom, zločinima, progonima, logorima, pokušava da uništi jedan narod u korijenu. Sve dok je i jedan od nas živi, kao živi svjedok Allahove vjere, taj zločinački poduhvat će trajati, zato što mi kao živi svjedoci vjere nevjernike stalno podsjećamo kakvi bi oni zapravo trebali biti, a oni se ne misle mijenjati - kazao je Šljivo.

 

Naglasio je da ćemo se mi danas "boriti za duhovnu slobodu, kao što su se Žepljaci borili za fizičku slobodu".

 

- Ne damo našu vjeru i ne damo naše vrijednosti, u tome ćemo ustrajati. Da bi historija bila učiteljica života, moramo znati da nije dovoljno zlo poznavati, zlu se moramo suprotstaviti. Budimo svakog dana budni da se tom zlu suprostavljamo - poručio je, između ostalog, efendija Šljivo.

 

Šehidsku dovu je proučio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić.

 

Muftija Pitić je naglasio da je ove godine organizacija obilježavanja na većem nivou.

 

- Svi događaji koje smo organizirali bili su sa gotovo stopostotnim učinkom ljudi koji su bili uključeni, to je ono čemu težimo, na čemu radimo. Važno je da insistiramo na tome, da sačuvamo dostojanstvo naših ljudi, a njihovo dostojanstvo je u predanosti Bogu. Naša zbilja je takva kakva jest, ali ovaj naš današnji skup, i skupovi koje organiziramo, i jesu s ciljem da sebe uozbiljujući, našu zbilju činimo ozbiljnijom - poručio je muftija.

 

Jedan od sadržaja kojim je obilježeno sjećanje na pad zaštićene zone UN-a Žepa bio je i Hod slobode Kladanj - Žepa. Oko 50 učesnika prešlo je staze proboja žepskih boraca prema Kladnju 1995. godine, čime su odali počast borcima i poginulim u ovom proboju.

 

- Glavni razlog zašto posjećujem Žepu, Srebrenicu, Prijedor, i sva druga mjesta stradanja, jeste da osvijetlimo istinu. Druga stvar jeste što ja u maršu, s onima koji su to sve preživjeli, saznam šta se i kako dogodilo. To je posredna istina. Treba opominjati, oblježavati. Žepa je simbol otpora, Žepa pokazuje da se vrijedi boriti, ma kakva sila bila usmjerena protiv - izjavio je Fadil Novalić, jedan od učesnika ovog hoda.

 

Među učesnicima je bio i Nezim Halilović Muderris, koji je ukazao na značaj kulture sjećanja i pamćenja.

 

- Kultura sjećanja i pamćenja je jedna od obaveza nas Bošnjaka, generacije koja je preživjela. Ja i kad živim u Sarajevu, moje srce je vezano za herojsku Žepu, i zbog toga mi je drago da sam ove godine bio u prilici da učestvujem u hodu slobode - naglasio je on.

 

Također, danas je otvoreno i Šehidsko spomen-obilježje u Slapu.

 

Organizatori programa Šehidske dove su Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Žepa, i prema njihovim riječima ova dova je obaveza prema šehidima.

 

Vijeće muftija Islamske zajednice u fetvi o genocidu na Bošnjacima, donesenoj 3. jula 2015. godine, proglasilo je lokalitete Srebrenica i Žepa Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.

 

MINA

Istočna Bosna