24
Septembar

Drama na Kosovu: Grupa koja je ubila policajca krije se u manastiru

Published in Svijet

Sinoć je na sjeveru Kosova ubijen jedan policajac, a drugi ranjen.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 sata primijetila da su na ulazu u selo Banjska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran.

- Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obavještenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mjesta gdje je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usljed pucnjave upucana dva policajca - naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

- Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povrijeđenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povrijeđen, prema riječima ljekara, van životne opasnosti - dodaju iz policije, prenosi Kossev.



Jake policijske snage na terenu

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vrijeme napadane vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

- Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike - dodali su.

Kriminalna grupa koja je ubila policajca na Kosovu krije se u manastiru Banjska, nekoliko kilometara od mjesta napada, objavila je KOHA.

- Srbijanski "zeleni čovječuljci" sa oklopnim vozilima nalaze se 15 kilometara unutar teritorije Kosova (Banjska), gdje je teroristički napad na Kosovsku policiju rezultirao likvidacijom Kosovskog policajca, dok je drugi ranjen - naveo je on na društvenoj mreži X. Konkretno optužuje Vučića da je „pribjegao neviđenoj agresiji na Kosovu“, ali mu i poručuje da će „propasti“, navodi šef kabineta Vjose Osmani.

Kosovski premijer, Albin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani, ali i drugi zvaničnici, optužili su Srbiju, odnosno „srbijanske kriminalne bande“, koje imaju „političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda“.

Istočna Bosna