22
Novembar

KONGRES BOŠNJAKA SVIJETA UPUTIO OTVORENO PSIMO CIK-U: GRAĐANIMA BIH U DIJASPORI USKRAĆENO OSNOVNO GRAĐANSKO PRAVO

Published in Svijet

Kongres Bošnjaka svijeta u Bosni i Hercegovini uputio je otvoreno pismo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u povodom uskraćenih prava glasačima u dijaspori.

 

Ilustracija 
  • U posljednjih nekoliko dana dobivamo zabrinjavajuće vijesti od brojnih naših sugrađana po Americi i Evropi da usprkos pravovremenom registriranju za lokalne izbore u BiH kao i potvrdama sa vaših zvaničnih stranica da su uredno registrovani, njihovi glasački listići ili nisu stigli ili su stigli prekasno da bi bili popunjeni i vraćeni u BiH na vrijeme. Drugim riječima, brojnim građanima BiH u dijaspori je uskraćeno osnovno građansko pravo – pravo glasa na izborima u svojoj domovini – navode.

Napominju da i mediji prenose da ovakvi slučajevi uopće nisu rijetki, te da se mnogi bh. građani iz cijelog svijeta javljaju sa ovim istim problemom. 

  • Ovo je krajnje alarmantno uzimajući u vidu da BiH dijaspora nije klasična dijaspora kao u drugim državama, nego jedan od glavnih motora bh. ekonomije u koju ona toliko nesebično ulaže. Stoga jedno ovako otvoreno izoliranje i bespotrebno zanemarivanje bh. građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da podstaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim bh. općinama glasovi bh. građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari – saopćili su.

Stoga traže od CIK-a da, kao nadležan organ u kontroli izbornog procesa, preduzme sve mjere da osigura  svakom uredno registrovanom bh. glasaču iz dijaspore pravo da učestvuje na ovim izborima.

  • Time što ćete im osigurati njihov glasački listić te odgoditi finaliziranje rezultata ovih izbora do onog datuma kad se njihovi glasački listići napokon zbroje. U protivnom, ovi izbori ne samo da neće biti validni, nego će i naša dijaspora ostati ponižena i odbačena upravo u toku pandemije u kojoj je njen entuzijazam i nesebična podrška možda i najviše potrebna – saopćili su.

Istočna Bosna