27
Mart

KO ŽELI SJESTI U NIKŠIĆEVU FOTELJU: POZNATA IMENA NEKOLIKO KANDIDATA ZA ČELNIKA SDP-A

Published in BiH

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH je na posljednjoj održanoj sjednici donio odluku o održavanju unutarstranačkih izbora za predsjednika te stranke. Prvi krug tih izbora će se održati 25. maja, a drugi, ukoliko bude potrebno, 2. juna 2019. godine.

 

niksicev nasljednik1

 

Svi članovi SDP-a koji su imali namjeru da se kandiduju za prvog čovjeka stranke imali su rok od sedam dana od dana raspisivanja izbora da iskažu namjeru za kandidovanje, a zatim da u roku od 15 dana prikupe najmanje 1.000 potpisa podrške kako bi kandidatura bila prihvaćena.Prvi je svoju kandidaturu javno obznanio nekadašnji generalni sekretar SDP-a Svetozar Pudarić.

 

- SDP može bolje – napisao je Pudarić, uz priloženi ispunjeni obrazac za iskazivanje namjere.

 

Namjeru da se kandiduje ima i član Glavnog odbora SDP-a Mladen Ćavar. On je član te stranke od 11. septembra 2000. godine, a svojevremeno je obnašao dužnost zamjenika ministra sigurnosti BiH.

 

Kandidaturu je zvanično najavio i aktuelni načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

 

- Iako se nisam spremao na ovo, niti ozbiljno razmišljao, u vrijeme kada se odvija izborni proces donio sam ovakvu odluku. Čuo sam izjave nekoliko funkcionera SDP-a da je dobro da imamo samo jednog kandidata za predsjednika. Aktuelni predsjednik Nermin Nikšić je čovjek kojeg iznimno poštujem i nadam se da će ova kampanja proteći na način da se još više međusobno uvažavamo i sarađujemo, nego što je to bilo do sada – napisao je Delić, piše Faktor.

 

Delić smatra da je krajnje vrijeme da SDP napravi korjenite promjene te da današnje vrijeme pogoduje različitim "političkim mešetarima".

 

- Apsurd je da ključne političke odluke o konstrukciji vlasti donose najveći izborni gubitnici – dodao je.

 

I aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ponovo će biti kandidat za tu poziciju, iako je njegov kredibilitet među stranačkim članstvom znatno urušen zbog načina na koji je upravljao SDP-om, ali i činjenicom da je sebe smjestio na vrh kompenzacijske liste kako bi dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Ako već nije uspio sjesti u fotelju u Predsjedništvu BiH, Denis Bećirović bi mogao zauzeti onu koja pripada predsjedniku SDP-a. Iako nije javno potvrdio svoju kandidaturu, spekulira se da je i njegov obrazac za iskazivanje namjere o kandidaturi stigao u Alipašinu 41.

 

Konačna lista kandidata bit će poznata tek po okončanju procesa prikupljanja potpisa.

 

(Hayat / Foto: Ilustracija)

Istočna Bosna