U sklopu NATO vježbe na Manjači, jučer su pripadnici Oružanih snaga BiH klanjali džumu, a snimak je objavila BN Televizija.


Tim povodom danas su se oglasili iz SDS-a tražeći od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da zahtijeva hitno prekidanje ove vježbe "pošto dokazi, koji su se pojavili u javnosti potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije".

 

- Vojna vježba neće biti prekinuta. Sve je urađeno po propisima i procedurama. Prilikom ove vježbe, kao i drugih, poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere i propisane mjere od nadležnih institucija. Svim pripadnicima su obezbjeđena zaštitna i dezinfekciona sredstva i ono što je vrlo bitno, data je mogućnost da svaki vojnik poštuje propisane mjere distance. Aktivnosti koje su propisane se moraju nastaviti. Ova vježba je planirana i odobrena i ona mora ići svojom dinamikom i tako će i biti. Mi nastavljamo svoj put prema NATO-u, raditi se mora - poručio je Mašović.

 

Član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić je postavio pitanje za Dodika zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS-a u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna.

 

- Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on jučer na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS-a, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone - upitao je Lovrić, ustvrdivši da je "Dodikova šutnja na dešavanja na Manjači jasan dokaz da mu je dodvoravanje NATO-u preče od zdravlja stanovništva Republike Srpske".

 

S druge strane, prvi čovjek Oružanih snaga BiH ne vidi uopće razloga da se problematizira pitanje klanjanja džume.

 

- Vjerska prava su zagarantovana svim pripadnicima OSBiH. Nema tu ničeg spornog. Bitno je da su epidemiološke mjere ispoštovane - naglašava Mašović.

 

Pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održat će vježbu "Dinamičan odgovor 2 020" i "NEL 1" - ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 NATO ocjenjivača.