Na startu nove godine rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje nastavak kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. godine. Izabranike selektora Bilala Šumana 6. junaura očekuje gostovanje u Estoniji, koju će četiri dana kasnije ugostiti u Bugojnu.

 

Samo nekoliko dana nakon što se odigraju susreti četvrtog kola kvalifikacija za EURO 2022 počet će Svjetsko prvenstvo za rukometaše, na kojem, nažalost, neće biti naših najboljih rukometaša, kojima je EHF uskratio priliku da kroz baraž izbore mjesto na Mundijalu koji 13. januara počinje u Egiptu. Prvi put u historiji rukometa na SP-u će zaigrati 32 tima, osam više u poređenju s ranijim izdanjima svjetske smotre za rukometaše.

 

Februar će biti izuzetno važan za najbolje košarkašice naše zemlje. Ekipi selektora Gorana Loje nedostaje pobjeda nad Švicarskom, kako bi osigurala mjesto na Eurobasketu. Susret sa Švicarskom zakazan je za 4. februar, dok će naša ženska selekcija dva dana kasnije odmjeriti snage sa Estonijom.

 

I mušku košarkašku reprezentaciju sredinom februara očekuju posljednje dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2022. godine, koji i nemaju prevelik rezultatski značaj, s obzirom na to da je sastav Vedrana Bosnića već čekirao kartu za naredni kontinentalni šampionat. U posljednjem "prozoru" kvalifikacija za EP košarkaški Zmajevi će u Latviji odmjeriti snage sa Grčkom (20. februar) i Bugarskom (22. februar).

 

U februaru ćemo saznati i ime novog svjetskog klupskog prvaka u fudbalu, a za 8. februar zakazan je i početak Australian Opena.

 

Drugi mjesec 2021. godine rezervisan je i za Super Bowl, Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju (Cortina d'Ampezzo), kao i početak Svjetskog prvenstva u nordijskim disciplinama, koje počinje 23. februara, a završava se 7. marta.

 

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, ne bude li nekih promjena, a nadati se da neće, trebalo bi se održati od 19. do 21. marta u Nanjingu. Krajem marta svjedočit ćemo i debiju novog selektora na klupi fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Zmajevi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine počinju gostovanjem kod Finske 24. marta.

 

Kraj maja rezervisan je za početak French Opena (23. maj). Novog klupskog prvaka Evrope u fudbalu saznat ćemo 29. maja, dok je početak Evropskog prvenstva u fudbalu, jednog od dva najveća sportka događaja u svijetu u 2021. godine, zakazan za 11. juni. Istog dana počinje i 47. izdanje Copa Americe, a domaćini su Argentina i Kolumbija, a u periodu juni-juli održat će se i Kup afričkih nacija.

 

Nadati se da ćemo od 17. do 27. juna na Eurobasketu za košarkašice, kojem su domaćini Španija i Francuska, gledati i našu najbolju žensku selekciju. U finišu šestog mjeseca starta i novo izdanje Tour de Francea (26. juni), a potom iz Wimbledon (28. juni).

 

Kraj jula i početak augusta rezervisani su za Olimpijske igre u Tokiju, koje su baš kao i EP u fudbalu, zbog pandemije koronavirusa, odgođene za 2021. godinu.

 

Paraolimpijske igre startaju 24. augusta i traju do 5. septembra, dok bi posljednji Grand Slam turnir u 2021. godine, US Open, trebao početi 30. augusta.

 

Tačku na sportsku 2021. godinu, ne bude li promjena, stavit će Svjetsko prvenstvo za rukometašice (od 2. do 19. decembra) i Svjetsko prvenstvo u plivanju (od 13. do 18. decembra).