22
April

DESET ČUDNIH EVROPSKIH ZAKONA KOJI ĆE VAS DOBRO NASMIJATI

Neobični zakoni i pravila sastavni su dio života. Oni su svojevrsni svjedoci određenog vremena i ljudi koji upravljaju nekim područjem.I da, većina njih postoji jer ih se niko nije sjetio da ih promijeni otkako su donešeni. Neki su pak izglasani kako bi se skrenula pažnja na određeno mjesto ili kraj. Zabavite se i provjerite neke od najčudnijih evropskih zakona i pravila.

 

 
 
 

1.   Visina kazne za prebrzu vožnju u Finskoj zavisi od vaših mjesečnim prihoda – što vam je plaća veća, to će i kazna biti viša. Ansi Vanjoki, bivši direktor Nokije, morao je da plati kaznu od 116.000 eura 2002. godine kad je uhvaćen da vozi motor 75 kilometara na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na sat.

 

2.     Tokom Oktobarfesta u Minhenu niko nije nikada legalno pijan, bez obzira na to koliko je alkohola konzumirao.

 

3.    U nekim evropskim zemljama poput Njemačke, Austrije i Danske nije ilegalno pobjeći iz zatvora. Osobi koja služi zatvorsku kaznu neće se produžiti zatvor zbog pokušaja bijega – zakonodavci smatraju da je želja za slobodom prirodna i da se ne smije sankcionisati.

 

Osoba će se kazniti samo ako prekrši zakon – npr. razbije prozor i tako ošteti tuđu imovinu, pobjegne sa zatvorskom odjećom ili napravi sličan ilegalni čin.

 

4.     Svako dijete rođeno u Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch u Velsu mora da zna da recitira ime svog grada do šestog rođendana i da ga naglas izgovori do 34. godine života.

 

5.      U Francuskoj je ilegalno nazvati svoju svinju Napoleon iako je prošlo više od 200 godina od smrti tog cara. Zakon datira iz 1881. a donesen je kako se narod ne bi na taj način iskazivao nepoštovanje prema Napoleonu Bonaparti.

 

6.     U Grčkoj je 2002. godine donesen kontroverzan zakon o zabrani igranja električnih igara na javnim mjestima, a sve kako bi se smanjio broj kockara u zemlji. Zakon je prestao da važi tek 2011. godine.

 

7.      Razvod braka ilegalan je u Vatikanu.

 

8.     Iako je Monako u svijetu poznat kao jedna od najistaknutijih evropskih destinacija za kockanje, stanovnici ove mikrodržave ne smiju se kockati u monegaškim kazinima. Zabranjen im je i ulazak u monegaška kazina, osim ako nisu zaposleni u njima.

 

9.     U francuskom gradu Šatonof-du-Pap 1954. godine zabranjeno je nadletanje i sletanje letećih tanjira. Anti-NLO zakon donio je veliku popularnost gradu, pa se pretpostavlja da mu je to bila i glavna namijena.

 

10.     U  Sevilji je ilegalno sušiti donji veš na štriku na otvorenom prostoru. Na štriku se smije sušiti garderoba , ali ne i gaćice i grudnjaci. Uhvate li vas u prekršaju, možete platiti kaznu u visini i do 3.000 eura.

 
 
 

Istočna Bosna