29
Mart

KAKO DA VAM NAOČARE NE MAGLE ZBOG MASKI

Mnogi koji posljednjih dana zbog virusa nose medicinske maske, suočavaju se sa problemom koji samo naizgled izgleda nerješiv.

 

 
 
 

Naime, osobama koje moraju da nose naočare za vid već poslije nekoliko trenutaka nakon što stave masku, zbog daha, zamagle se stakla. To im uveliko otežava kretanje, pa čak i kad se nađu na ulici moraju da skinu naočare i put nastave vođeni maglovitim vidom.

 

Postoji tehnika uz pomoć koje možete da spriječite da vam se to ubuduće događa. Neposredno prije nego što stavite masku, naočare isperite vodom u kojoj je trunka tečnog sapuna, otresite ih od sapunice i ostavite da se osuše ili stakla obrišite mekom krpom. Poslije ovoga ne bi trebalo da se zamagle kada stavite masku.

 

Ipak, možda bi prije trebalo poslušati savjet onih koji imaju višegodišnju naviku nošenja maski, a to su Azijati. Oni su ih stavljali preventivno i prije suočavanja sa virusom – korona zbog zagađenja vazduha, alergija, prehlada… Iskustvo je ogromno, pa je, recimo, policija Tokija izdala uputstvo kako da se istovremeno nose naočare i maska. Ono podrazumjeva dva načina. Prvi je da jednostavno preklopite gornju četvrtinu maske prije nego što je stavite. Ali, ako ne želite da “žrtvujete” površinu maske, onda primijenite drugi – na gornji vrh maske, u predjelu korjena nosa, stavite papirnu maramicu.

 

 

Naravno, u drogerijama i apotekama postoje sprejovi koji mogu da spreče zamagljivanje naočara, ali uz savjete japanskih stručnjaka uštedećete i vrijeme i novac.

Istočna Bosna