25
Mart

Zlo poznato samo onima koji se sa njim bore: hrkanje. Dok kao uzrok (ili opravdanje) navodite probleme sa sinusima, prehladu ili umor, razmislite još jednom. Naučnici imaju novi odgovor za vas.

 

 
 
 

U nedavno objavljenom istraživanju naučnici tvrde da i debljina jezika može da bude uzrok hrkanja. Na Univerzitetu u Pensilvaniji tvrde da je jedan od uzroka hrkanja prevelik jezik i to svakako ne treba mešati sa podbratkom ili debelim vratom.

 

Apneja tokom sna se dešava kada na trenutak prestanete da dišete (a da toga niste svjesni) i potom nastavite da dišete. Ovo se dešava zbog opstrukcija koje se javljaju u disajnim putevima – veliki krajnici, gojaznost, devijacija septuma..

 

  • Većina doktora u svijetu se nikad nije bavila veličinom jezika kao potencijalnim uzrokom hrkanja. Sada kada to znamo, možemo da predložimo terapiju u smislu uklanjanja slojeva koji smetaju-  objasnio je ko-autor istraživanja i direktor Centra za Spavanje u Pensilvaniji, Ričard Švab, prenosi Men’s Health.

Izgleda da gojaznost može da se odrazi i na debljinu jezika, međutim, ova tvrdnja bi trebalo da prođe još neka ispitivanja prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci.

 
  • Neka buduća istraživanja će se možda baviti time koji režim ishrane je pogodniji za smanjenje masnih naslaga sa jezika, kao i to da li se terapije koje se primenjuju na redukciju masti sa stomaka mogu primeniti na redukciju masnih naslaga sa jezika-  dodaju stručnjaci.

Dijagnozu za ovako nešto bi svakako morao da uspostavi doktor, kao i to da vas usmjeri da li bi trebalo da mijenjate režim ishrane.

Istočna Bosna