27
Mart

Kako ugostiti prijatelje na večeri, a da ne izgubite razum dok je pripremate

Kako ugostiti prijatelje na večeri, a da ne izgubite razum dok je pripremate Ilustracija: Shutterstock

Dobra vijest je da ne mora baš sve biti savršeno, jer nisu sve žene rođene da budu sposobne domaćice kojima sve u kuhinji ide od ruke.

No postoje neke stvari o kojima biste trebali povesti računa ako želite da na vašoj večeri stvari proteknu kako treba.

Pitajte o prehrambenim navikama vaših gostiju. To je najbitnije, jer nema ništa gore nego kada vam gosti kažu da su vegetarijanci, a vi ste pripremili bogatu mesnu večeru. Zbog toga nije na odmet da svoje goste pitate šta vole jesti kako biste osigurali da svako može pojesti nešto.

Odaberite jednostavna predjela

Prilikom planiranja jelovnika odaberite jednostavna predjela koja se mogu napraviti unaprijed, koje je lako servirati i poslužiti. Dakle, pripremite hladna predjela.

Neki od dobrih prijedloga su različiti brusketi, pripremite i sezonske umake, razne salate te pladanj suhomesnatih proizvoda s raznim vrstama sireva.

Postavite sto noć prije

Ovo je najstariji trik. Prije nego što odete u krevet, postavite sto s tanjirićima, ubrusima, priborom za jelo, čašama, karticama za mjesto, aranžmanima za cvijeće itd. kako biste izbjegli da sve radite u posljednjem trenutku.

Gosti neka se sami služe koktelom

Posljednje što želite raditi na večeri je biti barmen svojim gostima. Jednostavno rješenje je postaviti bar "uradi sam" sa svim sastojcima, sokovima i pićima tako da se svako može sam poslužiti. Stavite u svoj bar sastojke poput citrusa, mineralne vode, piva, svježeg bobičastog voća, jednostavnog sirupa itd. I naravno pripremite dosta čaša.

Napravite glavno jelo prije vremena

Odaberite glavno jelo koje se može napraviti unaprijed ili jelo koje se može u potpunosti sastaviti, a zatim peći dok se družite sa svojim gostima. Postoji toliko puno jela koja se mogu spremiti na taj način, poput lazanja, pita, pečene piletine, gulaša i mnogih drugih.

Također, bitno je da ne eksperimentirate kada vam gosti dolaze, već napravite neko jelo koje ste već pripremali.

Nije kraj svijeta ako kupite desert

Učinite sebi uslugu i kupite desert. Pripremili ste ukusan obrok i zaslužili ste odmor. Istražite koja je to najbolja slastičarna u gradu i kupite dvije vrste kolača, čokoladne i voćne. Vaši gosti mogu izabrati svoj omiljeni, a vi ćete biti odmorni da svojim gostima pripremite i kafu uz desert.

Uživajte

Posljednji savjet je da uživate. Niko ne voli domaćina pod stresom. Ako vam je zagorjela hrana, nije kraj svijeta, ako shvatite da pećnicu niste ni uključili, poslužite više vina. Sve će biti uredu. Večera treba biti zabavna i ugodna, jer prijatelji su tu radi vas, a ne radi hrane.
Last modified on srijeda, 27 Mart 2019 15:39

Istočna Bosna