11
Novembar

KAKO SE ODNOSITE PREMA NOVCU: DA LI STE ŠKRTICA, RASPIKUĆA, EMOCIONALNI ILI USKLAĐENI KUPAC?

Svako drugačije upravlja svojim novcem. Neko više, a neko manje pazi kada i za što će ga potrošiti. Drugi imaju „ulaz i izlaz“ novca stalno pod kontrolom, a neki čak na kraju mjeseca mogu nešto i ostaviti po strani. Pokazat ćemo vam različite tipove „potrošača“ – od štedljivih pa sve do emocionalnih kupaca. U koju grupu vi spadate?

 

Štedljivi kupac (Škrtica)

 

Štedljivice misle na svaku marku koju potroše i sklone su biti škrtije od drugih. Sklone su pretjerivanju sa štedljivošću (čitaj: škrtie su) pa to nervira vaše prijatelje. I sama ćeš brzo primijetiti da nije najveća sreća ako si na kraju mjeseca puno uštedjela, a nisi si ništa priuštila. Savjet: povremeno si priušti neku sitnicu koju si odavno želiš.

 

Emocionalni kupac

 

Doživljava kratkotrajno zadovoljstvo i dobro se osjeća kad nešto kupi. Pri tome ne igra odlučujuću ulogu šta je to tačno. Razlog za kupovinu često su njihove emocije. Kad su pod stresom, opterećenjem ili nekim drugim intenzivnim osjećajima, neki ljudi više jedu, neki pak piju, a neki troše novac. Kako bi to izbjegli, sačekajte sa sljedećim šopingom. Razmislite koliko je uistinu bitna ta investicija te prespavajte noć. Tako možete uštedjeti i spriječiti nepotrebno trošenje pa iskoristiti novac za nešto što vam je uistinu potrebno.

 

Rastrošni kupac

 

Planiranje budžeta je za vas nepoznanica – vi jednostavno volite trošiti i priuštiti sebi razne stvari. Pri tome ne razmišljate o posljedicama, nego vam je važnije dobro jelo u finom restoranu ili tamnoplavi kaput „koji je tako neodoljivo sladak“. Također rado častite druge te ne razmišljate o budućnosti, nego živite ovdje i sada. Zbog toga na kraju mjeseca često imate prazan novčanik. Niste uopće svjesni za što ste sve potrošili novac. Iz tog razloga trebate pod hitno napraviti popis stvari na koje trošite i onda vidjeti na kojim mjestima možete usporiti.

 

Usklađeni potrošač

 

Ako spadate u ovaj tip, izvukli ste jackpot. Imate od svih tipova ponešto. Niste škrta štedljivica, niste previše rastrošni te svjesno kupujete. Također uspijevate izbalansirati budžet te ostaviti koju marku po strani. Zapravo, nema se što posebno reći – radite tako i dalje. Ako želite, možete sebi čak otvoriti jedan račun „za crne dane“ ili sebi plaćati neko životno osiguranje…

 

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Istočna Bosna