17
Juli

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

Published in Istočna Bosna

U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima koji nisu preživjeli put smrti 1995.godine.

 nezuk genocid 3 62d3a96b36c83

Spomen-obilježje je otkrio federalni premijer Fadil Novalić sa porodicama žrtava, članovima boračkih udruženja i federalnim zastupnikom Azmirom Husićem.

“Srebrenicu pamtimo svaki dan, a ne samo 11.jula. I danas smo u mislima i molitvama uz hiljade nedužnih bošnjačkih žrtava, ali i uz one koji su uspjeli doći do slobodne teritorije. Potresne slike proboja preživjelih i ovog 16. jula su nam pred očima, kao podsjetnik na herojstvo epskih razmjera. Zato smo danas u Nezuku, da odamo počast herojima, ali i da uvijek pamtimo i opominjemo, da se nikada i nikome ne ponove Srebrenica, Prijedor, Višegrad, Bijeljina, Foča i Zvornik”, izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

Ispred Vlade Tuzlanskog kantona otkrivanju spomen-obilježja prisustvovali su ministar uutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović, ministar privrede Edin Duraković i ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

“Svjedok sam jula 1995. godine, kao oficir Drugog korpusa ARBiH bio sam svaki dan dva puta da li u Stariću ili Nezuku gdje smo očekivali izlazak ostatka kolone koja je krenula iz Potočara. Nerado se sjećam tih slika, mnogo ljudi je bilo iskasapljenih i ranjenih, dosta ih je preminulo tokom izlaska. Vlada Tuzlanskog kantona pokušava da, kako boračkim populacijama tako i drugima koji su iz Podrinja, pomogne na što kvalitetniji način, institucionalno”, izjavio je Blagojević.

Prije 27. godina su u Nezuk prešle prve preživjele žrtve genocida iz Srebrenice. Od toga dana do danas spisak ubijenih nikada nije okončan do kraja, niti su svi ubijeni identificirani.

Istočna Bosna