11
Juni

SREBRENICA - Britanski ambasador Matthew Field dobio priznanje “Prijatelj Memorijalnog centra”

Published in Istočna Bosna

Ističe se da je Field osigurao, svojom stalnom posvećenošću aktivnostima Memorijalnog centra, da Ujedinjeno Kraljevstvo bude prepoznato "kao jedna od najvažnijih država-partnera Bosne i Hercegovine i našeg naroda na memorijalizaciji genocida u Srebrenici"

 

Britanski ambasador Matthew Field dobio je danas u Srebrenici priznanje “Prijatelj Memorijalnog centra”, nagradu te institucije kojom se potvrđuje njegov rad i podrška instituciji Memorijalnog centra Srebrenica za vrijeme trajanja njegovog mandata na poziciji ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini.

 

– Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je projekt “Istina, dijalog, budućnost”, koji je postao temelj za pretvaranje Memorijalnog centra Srebrenica u središnju instituciju muzejskog i istraživačkog rada o genocidu i ratu u BiH, ali istovremeno i okosnicu za pružanje prilika mladima, podizanje globalnog značaja, te izgradnju trajnih partnerstava širom svijeta – poručuju iz Memorijalnog centra.

 

Zahvaljujući podršci Ujedinjenog Kraljevstva postavljene su izložbe “Koracima onih koji ni(su) prešli” i “Srebrenica: Naša priča”, koje obuhvataju temeljne rezultate istraživačkog rada na prikupljanju ličnih predmeta i na razvoju programa usmene historije u Memorijalnom centru.

 

– Uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva razvili smo Godišnji izvještaj o negiranju genocida, razvijamo obrazovni program o genocidu za sve generacije, realizirali smo izvještaje o prevenciji i ranom upozorenju na genocid i zločine protiv čovječnosti o 4 slučaja u svijetu, razvijena je digitalna biblioteka, provedeni su programi međunarodne razmjene i niz stručnih edukacija i usavršavanja osoblja institucije.

 

Opremljen je arhiv i konzervatorska radionica, a osim svega toga Ujedinjeno Kraljevstvo je pomoglo kreiranje nove zvanične web stranice uz važnu podršku razvoju kanala na društvenim mrežama. Uspostavili smo partnerstva sa više od 40 organizacija i institucija širom svijeta – napominju iz Memorijalnog centra.

 

Ističe se da je Field osigurao, svojom stalnom posvećenošću aktivnostima Memorijalnog centra, da Ujedinjeno Kraljevstvo bude prepoznato “kao jedna od najvažnijih država-partnera Bosne i Hercegovine i našeg naroda na memorijalizaciji genocida u Srebrenici”.

 

– To je nadopunilo sav vrijedan rad naših kolega iz Remembering Srebrenica, inicijative u Velikoj Britaniji. Veliko hvala timu Britanske ambasade u Sarajevu, kao i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva koja je tu saradnju i podršku učinila mogućom – naglašavaju u saopćenju za javnost iz Memorijalnog centra.

Istočna Bosna