Priliku da promoviše i proda svoje proizvode na sajmu koristi i Goraždanka Dika Maslan.

 

- Promocija je jedan od ključeva uspjeha u poslu kojim se bavim pet godina. Počelo je iz radoznalosti, a danas moj pčelinjak broji 135 košnica i med i drugi pčelinji proizvodi su veoma traženi, tako da učestvujem redovno na sajmovima kako u Goraždu, tako i u Sarajevu i drugim gradovima - kaže Maslan.

 

Porodica Novaković iz Rudog također ne propušta priliku izložiti svoje proizvode na goraždanskom sajmu, a za njihovo 15-godišnje učešće danas su dobili i priznanje u vidu plakete. Navode da je pčelarstvo "rudarski posao", ali i jedini kojim se bave.

 

- Ja i moj muž Bogdan od prvog sajma smo ovdje i rado dolazimo. Pčelarstvom se bavimo više od 30 godina i u našoj ponudi je isključivo med, polen, propolis i vosak, dakle isključivo ono što nam pčele donose i imamo oko 200 košnica. Prošle i ove godine je potražnja za ovim proizvodima veoma porasla, usljed pandemije koronavirusa - pojašnjava Dragica Novaković.

 

Dane meda i ljekovitog bilja u Goraždu otvorio je direktor federalnog Zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović, a organizator Udruženje "Facelija" naglasio je da je cilj, između ostalog, razviti održive mehanizme marketinga i promocije tipičnih, tradicionalnih bh. proizvoda u ruralnim područjima.

 

U okviru dvodnevne manifestacije, pored izložbenog dijela planirane su i druge zanimljive prezentacije, takmičarski program, ali i edukativni sadržaji.