26
Septembar

PROJEKT MEMORIJALNOG CENTRA POTOČARI: PRIČA O GENOCIDU I ‘MARŠU SMRTI’

Published in Istočna Bosna

Novootvorena izložba pod motom „Koracima onih koji (ni)su došli“ u velikoj hali bivše fabrike akumulatora, koja pripada Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, za kratko vrijeme privukla je veliku pažnju posjetilaca.

 

Dvogodišnji rad

 

Izložba je rezultat rada mladog istraživačkog tima Memorijalnog centra, koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona “Marša smrti” u julu 1995. godine, kao i iz skloništa u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a.

 

  • Postavka se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. Uključuje brojne predmete na ruti „Marša smrti“, obuću onih koji su prošli ovim putem. Tu su i brojne informacije koje pojašnjavaju širi kontekst pada Srebrenice, zatim o putu kojim su krenuli Bošnjaci Srebrenice te opis zločina koji su počinjeni duž puta – pojasnio je magistar Azir Osmanović, kustos Memorijalnog centra Potočari.

Tim kustosa ove izložbe, koji čine Azir Osmanović, Elma Hađibegović, Bernard Pavlinović, Armin Šepić, Elma Hodžić, Samina Tanović i Ahmo Mehmedovi, kaže da je veliki zadatak postavljati izložbu u prostoru koji ima historijsku važnost i mjestu gdje se dogodio genocid.

 

Izuzetno iskustvo

 

Kažu da je rad na ovom projektu za njih bilo izuzetno iskustvo. Učili su od eminentnijih stručnjaka iz ove oblasti, što im daje temelj da u budućnosti nastave raditi na ovom poslu, kako bi izložbene postavke Memorijalnog centra činile jednu cjelinu koja priča jednostavnu priču o genocidu.

 

Pomoć vlade Ujedinjenog Kraljevstva

 

Azir Osmanović kaže, da nije bilo podrške vlade Ujedinjenog Kraljevstva, da bi ova izložba teško ugledala svjetlo dana. Ista vlada podržala je projekte „Istina, dijalog, budućnost“, kao i niz drugih projekata koji govore o genocidu.

 

Kako dodaje, izložba “Koracima onih koji (ni)su prešli” bit će dijelom stalne postavke Memorijalnog centra te je otvorena za posjetioce, a to sve zahvaljujući mladom timu kustosa Memorijalnog centra i vladi Ujedinjenog Kraljevstva.

Istočna Bosna