25
Septembar

Bratunac: Salkić razgovarao sa mještanima Glogove

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta RS i predsjednik OO SDA Bratunac, Ramiz Salkić, danas je posjetio mještane mjesne zajednice Glogova.

 

Tom prilikom razgovarano je o projektima koji se planiraju, ali i onima koji su u fazi realizacije na području ove mjesne zajednice. Jedan od tih projekata vezan je za asfaltiranje dijela lokalnog puta u kome je učešće uzelo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i stanovnici Glogove.

 

Razgovaralo se, između ostalog, i o trenutnoj političkoj situaciji u našem gradu, entitetu i državi Bosni i Hercegovini. Potpredsjednik Salkić je istakao da se nad Bošnjacima u našem gradu najdosljednije provodi politika koju zagovara Milorad Dodik na izolovanju Bošnjaka od svih procesa donošenja odluka.

 

„U našoj lokalnoj zajednici Bošnjaci su u potpunosti isključeni iz zakonodavne i izvršne vlasti. Naši građani trebaju da znaju ove informacije i da je to posljedica ekstremističke srpske politike u našem gradu koja ne prihvata Bošnjake kao ravnopravne građane.“

 

Govoreći o trenutnoj situaciji u entitetu i državi Bosni i Hercegovini rekao je da je veoma važna odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po apelaciji koja je vezana za Zakon o šumama RS.

 

„Ova odluka ulijeva nadu da će pravna država u punom obliku početi da funkcioniše. Srpskim predstavnicima u Bosni i Hercegovini ne odgovara funkcionisanje pravne države jer bi u tom slučaju morali prekinuti sistemsku diskriminaciju i prestati živjeti u zabludi da je sve oko nas srpsko, a ne svih građana podjednako.“

 

Istakao je da mi nemamo alternativnog puta niti imamo pravo odustati od borbe za naša prava i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

"Naš povratak je trajno opredjeljenje da budemo vlasnici naših ognjišta, da ih obrađujemo i da jačamo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci nikada neće odustati od borbe za Bosnu i Hercegovinu, zemlju jednakih prava i mogućnosti za sve njene građane.

 

Rekao je da je posebno važno pratiti primjenu Zakona o premjeru i katastru, te spriječiti vlasti entiteta da prisvoje našu imovinu i da time vještački promjene vlasničku strukturu nad zemljištem u Bosni i Hercegovini.

 

Naglasio je da Bošnjaci ne smiju dozvoliti asimilaciju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Da je to naredni korak srpske vlasti u ovom gradu i ovom entitetu da ulazi u naša naselja među naše ljude i da nam nude kao pomoć ono što nam pripada kao građanima ovog grada i entiteta.

 

Na području mjesne zajednice Glogova u proteklim godinama su realizirani brojni infrastrukturni projekti koje je najvećim dijelom finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Istočna Bosna