Print this page
20
Septembar

Salkić prisustvovao obilježavanju 18. godišnjice zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 20. 09. 2021.godine, u Memorijalnom centru Srebrenica, prisustvovao obilježavanju 18. godišnjice zvaničnog otvaranja ovog Memorijalnog centra. 

 

 

Najprije je položio cvijeće i odao počast šehidima ukopanim u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica, nakon čega je prisustvovao otvaranju izložbe pod nazivom „Koracima onih koji (ni)su prešli“, koja je organizovana u okviru obilježavanja 18. godišnjice. 

 

 

Izložba je rezultat rada istraživačkog tima Memorijalnog centra Srebrenica koji već dvije godine kontinuirano radi na prikupljanju ličnih predmeta žrtava i svjedoka genocida na trasi puta kojom se kretala kolona Marša smrti u julu 1995. godine, kao i skloništima u kojima su se krili danima i mjesecima nakon pada Srebrenice pod kontrolu VRS-a. Izložba se sastoji od narativa, fotografija, izjava svjedoka i ličnih predmeta prikupljenih na značajnim historijskim lokacijama. 

 

 

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari posvećen žrtvama genocida, kojeg je počinila vojska i dijelovi policije bosanskih Srba pod kontrolom zločinaca Karadžića i Mladića nad bosanskim muslimanima- Bošnjacima, osim što je mjesto opomene i podsjećanja ono podstiče ljude da se dalje bore za istinu i pravdu.

 

 

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice održana je i ceremonija saopštavanja izabranih kandidata za naučno-istraživački rad.

Last modified on ponedjeljak, 20 Septembar 2021 21:11