06
Septembar

Učenici u Liplju još ne pohađaju školu, nije održan za danas najavljeni sastanak

Published in Istočna Bosna

Učenici bošnjačke nacionalnosti, koji pohađaju Osnovnu školu "Sveti Sava", područna škola u Liplju, ni danas nisu u školskim klupama, a nakon što su ranije roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan "Jezik bošnjačkog naroda", umjesto Bosanski jezik i književnost.

 

Za danas najavljeni sastanak roditelja, direktora ove škole i predstavnika Ministarstva prosvjete Republike Srpske nije održan.

 

"Iz Ministarstva prosvjete Republike Srpske se niko nije pojavio, ni direktor škole. Djeca ne idu danas i neće ići ni narednih dana u školu, dok se pitanje jezika ne završi. Sutra nam dolaze predstavnici OSCE-a i nadamo se njihovoj pomoći", izjavio je za Fenu jedan od predstavnika roditelja Muharem Sinanović.

 

Jedna od opcija mještana Liplja jeste da njihova djeca budu upisana u prvu osnovnu školu u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

Iz Osnovne škole "Sveti Sava" nisu komentarisali navedenu situaciju.

 

"Nemam neke konkretne informacije na tu temu. U neformalnom razgovoru sa direktorom osnovne škole, rekao mi je da on ne može ništa pomoći po tome pitanju, jer odluka je donesena na nivou entiteta i oni je samo poštuju. To pitanje je potrebno rješavati upravo na tom nivou", poručio je predsjednik Skupštine Grada Zvornik Mensur Selimović (SDA).

Last modified on ponedjeljak, 06 Septembar 2021 14:59

Istočna Bosna