25
Avgust

Prijavljivao negatore genocida: Srbi pokrenuli proceduru za smjenu Durakovića u Srebrenici

Published in Istočna Bosna

 

Nekoliko članova Skupštine Općine Srebrenica je podnijelo zahtjev, odnosno

prijedlog za smjenu predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića. On kaže da

do takvih promjena neće doći, te da je ovo "političko nasilje nad Bošnjacima".

 

Prijedlog za smjenu podnijet je "zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica", stoji u obrazloženju.

 

Prijedlog koji su podnijeli odbornici u Skupštini Srebrenice
Prijedlog koji su podnijeli odbornici u Skupštini Srebrenice

Duraković kaže da ovakav prijedlog nije nikakav novitet te da ga SNSD pokušava skloniti već neko vrijeme.

 

"Od samog konstruisanja lokalne vlasti nakon ponovljenih izbora u Srebrenici, odmah po mom postavljenju na mjesto predsjednika Skupštine, već sutradan načelnik Općine koji je i sam potpisao koalicioni sporazum je krenuo u diskreditaciju mene iz straha da mu treba neko ko je dosta podobniji i ko bi poštovao ono što on radi. Ja taj nisam, niti je većina članova Kluba Moja Adresa: Srebrenica i DF. Nažalost to je kulminiralo ovom posljednjom krivičnom prijavom koju sam ja podnio protiv novinara zbog negiranja genocida. Onda su politički lideri srpskih stranaka u Banjoj Luci dogovorili zajedno s Miloradom Dodikom sankciju na moje ponašanje, odnosno moju smjenu", rekao je Duraković za Klix.ba.

 

Prijedlog koji su podnijeli odbornici u Skupštini Srebrenice
Prijedlog koji su podnijeli odbornici u Skupštini Srebrenice

U obrazloženju zahtjeva se dodaje još da Duraković uzastopno krši Ustav i zakone Republike Srpske, negira RS i omalovažava funkcionere Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

 

"Oni su stavili da je razlog moje smjene omalovažavanje Dodika i Stevandića, a najveće omalovažavanje je upravo njihovo obrazloženje. Da bi nekoga smijenili morate imati obrazloženje utemeljeno na kršenju poslovnika, statuta, zakona i sl", rekao je on.

 

Dalje kaže kako je pozicija predsjednika Skupštine u Srebrenici isključivo zakonska odrednica i da ta pozicija prema zakonu pripada Bošnjacima, ako se uzme u obzir da je načelnik Srbin.

Da bi došlo do promjene predsjednika u Skupštini, o tome se mora glasati na sjednici, odnosno mora biti predložena druga osoba iz reda Bošnjaka. Predsjednik Skupštine Ćamil Duraković je kazao da će Bošnjaci koji sjede u Skupštini Srebrenice biti jedinstveni te da neće izlaziti s drugim prijedlogom osim njega.

 

"U ovom slučaju je riječ o političkom nasilju gdje se kidnapuje legitimna volja Bošnjaka koji su isključivo mene predložili na mjesto Predsjednika. Ovime srpske stranke žele kidnapovati legitimitet i postaviti Bošnjaka koji bi bio kalibra Galijaševića ili Bege Bektića", zaključak je Durakovićev.

Last modified on srijeda, 25 Avgust 2021 16:20

Istočna Bosna