01
Avgust

Obilježen Dan sjećanja na fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rata

Published in Istočna Bosna

Komemorativnim skupom na Karlovom mostu u neposrednoj blizini KPD Foča, obilježena je 29. godišnjica stradanja oko 3.000 stanovnika Foče.

 

U gradu koji je u prošlosti postao poznat po logorima i masovnim grobnicama, zbog kojeg je međunarodno pravo silovanje prepoznalo i definisalo kao zločin protiv čovječnosti, još jedanput je zatražena izgradnja centralnog spomen-obilježja za žrtve i da se konačno otkriju informacije o sudbini 627 Bošnjaka za kojima se još uvijek traga.

 

Od nestanka brata Emira, Kemal Frašto je svome dodao i njegovo ime. Kemal Emir Frašto jedini je preživjeli iz ove fočanske obitelji, a na obilježavanje godišnjice u Foči došao je iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje trenutno živi.

 

Njegova jedina želja je da nađe kosti brata, jer poznata su imena ubica, mjesto gdje je bačeno njegovo tijelo, ali ekshumacija koju je uspio inicirati odložena je jer mašina koja je bila angažovana nije bila dovoljno velika.

 

- Izveden je 21. juna iz KPD-a iza večere sa četiri druge osobe. Tri osobe su likvidirane odmah, a on je ostavljen da bi ga dotične osobe, kojima znamo imena, odvele gdje su pokupile naš porodični novac. Pozamašnu sumu novca su pokupili da bi platio svoj život. Međutim, kad su uzeli taj novac njega su likvidirali ispred "Derbija" i bacili su ga odmah dolje do Ćehotine. Ja sam jedini preostao od svoje familije, on je ubijen, mati mi je silovana i od svih posljedica preselila je vrlo mlada, u 59. godini. Braća su preselila od tuge. Ja sam ostao jedini da se borim, da nađem njegove kosti, da se borim za istinu. Imam snage ja, ali sistem i sve ovo što se događa, ne znam šta se dešava. Samo želim istinu, samo da mu nađem kosti i da krenem nanovo, koliko mogu da krenem ispočetka - priča Frašto.

 

Mračne mrlje iz prošlosti Foče jedino se mogu izbrisati istinom i pravdom, izjavila je Halida Konjo-Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata Foča 92-95.

 

- Evo nas i ove godine na tužnoj godišnjici gdje se apsolutno ništa nije desilo, čak štaviše situacija je svaki put sve, nekako, teža. Iskreno se nadamo da će u budućnosti ipak ići ka boljitku, da će novi visoki predstavnik konačno zabraniti diskriminaciju Bošnjaka na prostoru RS, da će se konačno Tužilaštvo BiH udostojiti da se privedu svi ratni zločinci, da se predmeti o ratnim zločinima ne drže u ladicama i da se ne smanjuju kazne zločincima. Jedino istinom, jedino pronalaskom naših nestalih, jedino pravdom možemo graditi bolju, ljepšu budućnost za sve nas - poručila je Konjo-Uzunović.

 

Pravde će biti onoliko koliko se izborimo za nju, dodaje Izet Spahić, predsjednik Koordinacije Naša Foča i odbornik u lokalnoj skupštini, navodeći dvije teme koje su prioritet u narednom periodu. Jedna od njih vezana je za nedavno ozvaničenu izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela kod Foče.

 

- Tamo su u prvoj fazi traganja za nestalim pronađene 43 žrtve. To su bili Bošnjaci koji su prošli kroz logor KPD Foča. Oni koji su preživjeli KPD, oni koji su se bavili traganjem za nestalima tvrde i osnovano sumnjaju da na tom lokalitetu, užem i širem području, postoji još puno onih za koje se nadamo da ćemo ih pronaći. Mi smo se već oglasili kroz različite nivoe vlasti i prema međunarodnoj zajednici, Tužilaštvu BiH, da povedu računa o tome, da se istraži taj teren, jer nas vrijeđa da neko sad hoće da gradi gore, a da ne završimo tu priču - naglašava Spahić.

 

Među okupljenima su danas bili predstavnici federalnih i kantonalnih vlasti iz Sarajeva i Goražda, nekoliko udruženja porodica žrtava, te oni koji su preživjeli torturu u Foči. Na kraju skupa, uz učenje fatihe, u Drinu su sa Karlovog mosta bačene bijele ruže.

 

Anadolija

Istočna Bosna