Plakati su ubrzo, po nalogu policije, i uklonjeni, potvrdio je za Faktor Alija Tabaković, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a i predsjednik SDA Srebrenica.

 

On je kazao da je sa plakata vidljivo da su ih polijepili pripadnici boračke organizacije RS-a u Srebrenici.

 

- Svakako je to loša poruka. Koliko god se mi trudimo da prihvatimo da su politički vrh i sistem, odnosno pojedinci odgovorni za genocid, komšije Srbi pokušavaju nametnuti priču da su tu kolone ljudi koji stoje iza genocida - rekao je Tabaković.

 

 

Dodao je da je pitanje dana kada će osvanuti spisak peticije i onih koji su saučesnici u genocidu jer je posljednja faza genocida upravo njegovo negiranje. Riječ je o peticiji koju je pokrenuo član Predsjedništva BiH Milorad Dodik protiv odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

 

- Kada se kaže da iza genocida stoji masa, onda oni kažu da su to pojedinci. Oni ih, međutim, slave kao heroje, a ne osuđuju ih kao zločince. No, oni su zločinci bilo da su počinili genocid ili kako to oni kažu "strašne zločine" - istakao je Tabaković.

 

Dodaje da je situacija u Srebrenici nakon Inzkove odluke prilično mirna.

 

- Ne znam da li je to zbog godišnjih odmora ili je to zatišje pred buru. Uglavnom, s izuzetkom ovih plakata, incidenata nije bilo - naveo je.