- Nazvao bith to nezrelom političkom odlukom načelnika Srebrenice, ali Bošnjacima ne treba puno objašnjavati kakav je stav Mladena Grujičica prema Bošnjacima – kaže Duraković.

 

Prema njegovim riječima, došlo je i do "nekih nesporazuma" iz razloga što je Općina Srebrenica godinama unazad, svake godine pred bilo koji vjerski praznik, tradicionalno stavljala banere kroz grad.

 

- Jutros je Vatrogasna jedicina otišla u Medžlis islamske zajednice Srebrenica da preuzme banere. Ali, kako je meni glavni imam Damir efendija Peštalić kazao baneri odranije su bili dotrajali, pa je Medžlis odštampao nove o svom trošku i dao Vatrogasnoj jedinici da ih postavi ne sluteći da će doći do ovakve reakcije načelnika. Baneri su postavljeni i jesu različiti od onih koji su bili prošle i godina unazad. Kada su predstavnici komunalne policije, na nalog načelnika, otišli u Vatrogasnu jedinicu da im se kaže da uklone banere, mene je nazvao Peštalić i obavijestio o tome. Nazvao sam Grujičića da ga pitam šta se dešava. "Kazao mi je da mu je zasmetalo, jer on provodi jednonacionalnu samovolju." Branio je takvo svoje naređenje činjenicom "da to nije baner kojim Općina Srebrenica zvanično čestita Bajram i da on želi da postave banere koji imaju grb Općine i tradicionalnu, oficijelnu čestitku od strane Općine Srebrenica" – pojasnio je Duraković.

 

No, Grujičić, ako želi biti transparentan do kraja u uklanjanju "nelegalnih objekata," trebao bi, ističe Duraković, ukloniti višemetarski željezni krst sa Starog grada koji je, kako kaže, davno nelegalno izgrađen.

 

- Kada sam ja bio načelnik Općine imao sam zakonskog osnova da ga uklonimo. Međutim, nisam htio povrijediti emociju naših sugrađana pravoslavne vjere. Toliko o nama koliko smo senzibilni i vodimo računa, ne samo o formalnim stvarima u funkcionisanju lokalne zajednice, nego i o sigurnosnom aspektu za ovu lokalnu zajednicu koju je jako senzibilno voditi. Grujičić nema osjećaja za to i mi na to godinama ukazujemo. Zato i ne čudi njegova ovakva odluka. Ja to ne bih uradio da je srpska pravoslavna crkva stavila te banere, nego bih nazvao predstavnike crkve i informisao se – kaže Duraković.

 

Na pitanje, da li će, nakon što je Grujičić upoznat sa svime, baneri biti vraćeni na mjesta koja su u gradu predviđena za njih, Duraković odgovara kako je to isključivo u nadležnosti načelnika Općine Srebrenica.

 

- Direkcija za puteve RS-a ima nadležnost nad ovakvim stvarima. Međutim, on kao prva osoba Općine može nazvati Vatrogasno da se baneri vrate, jer oni neće nikoga drugog poslušati nego samo njega. No, moje mišljenje je da ne treba dizati tenzije, jer su naše efendije već postavile banere na privatne objekte sa kojih ih niko ne može skinuti. No, činjenica je da je ovo bila loša poruka, jer Srebrenica je grad svih – zaključio je Duraković.