16
Juli

MC Srebrenica: Tužilaštvo BiH ne kažnjava počinioce genocida

Published in Istočna Bosna

Memorijalni centar Srebrenica poziva glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da predoči javnosti izvještajem o učinjenom napretku ka utvrđivanju odgovornosti za genocid u Srebrenici, postignute rezultate u istragama i procesuiranju odgovornih.

 

 

Nekažnjivost za genocid u Srebrenici ohrabruje negatore genocida na otvoreno djelovanje protiv žrtava i njihovih porodica, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

-Kako je moguće da je u genocidnoj operaciji u julu 1995. godine učestvovalo na hiljade pripadnika vojske, policije, opštinskih službenika, stranih dobrovoljaca, a da je broj presuđenih za genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine protiv civilnog stanovništva iz jula 1995. godine ispod 100 osoba – i to na svim sudovima, uključujući onaj u Hagu, pa i onaj u Beogradu. U srazmjeri između veličine zločina i broja žrtva genocida u Srebrenici jasno se upućuje da se u ovom slučaju bilježi najveći stepen nekažnjivosti počinitelja u odnosu na druge zločine počinjene u ratovima devedesetih na teritoriji bivše Jugoslavije – pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Smatraju da dok svi u međunarodnoj i domaćoj javnosti govore o potrebi donošenja zakona o zabrani negiranja genocida, dosadašnja praksa upućuje da takav zakon neće imati ko da provede i sankcioniše negatore, čak i da isti bude donesen. Porodice ubijenih u srebreničkoj genocidnoj operaciji i dalje su, kako navode, izložene diskriminaciji i zlostavljanju od esktremističkih organizacija, lokalnih vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS, bez ikakve reakcije državnog tužilaštva.

 

-Tužilaštvo BiH nikada nije pokrenulo niti jednu istragu za krivično djelo javnog izazivavanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, protiv osoba koje javno i otvoreno negiraju genocid, te vrijeđaju žrtve i porodice žrtava genocida – navodi se iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Ova institucija poziva Tužilaštvo BiH da se konačno posveti poslu utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine, otkrivanju lokacija masovnih grobnica i dokazivanju jasne veze političke i vojne hijerarhije režima entiteta RS sa logorima i grobnicama od Prijedora do Foče.

 

Sa žaljenjem, kako navode, konstatuju da je u proteklih nekoliko godina proces krivičnog gonjenja za genocid, zločine protiv čovječnosti i druga ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava u praktičnom smislu prestao da postoji.

 

Iz Memorijalnog centra poručuju kako masovne ubice slobodno šetaju gradovima i selima u istočnoj Bosni, uključujući i one o kojima Tužilaštvo BiH ima ili može vrlo lako dobiti podatke od Rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu.

 

-Porodice ubijenih u julu 1995. godine nikada nisu dobile odgovor o tome šta se učinilo sa slučajem Radovana Viškovića, premijera entiteta RS-a, za koje su istraživači i novinari iznijeli tvrdnje da je učestvovao u genocidu kroz logističku podršku asanaciji i kopanju masovnih grobnica. Hoće li konačno dobiti informaciju – da li je Tužilaštvo istražilo te navode i šta je otkriveno? Trenutna tišina samo upućuje na to da su predmeti poput ovog stavljeni u ladicu, bez epiloga – ni za počinitelje, ni za žrtve – zaključuje Memorijalni centar Srebrenica.

 

Istočna Bosna