11
Juli

Fejzić: Presude i nišani nam ne dopuštaju da stanemo

Published in Istočna Bosna
Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, koji je preživio golgotu Srebrenice, kazao je da su rane Srebreničana otvorene svaki dan svake  godine već posljednjih 26 godina. 

Istakao je da bi danas na obilježavanju genocida prisustvovalo mnogo više građana, ali da zbog pandemije koronavirusa nisu bili u mogućnosti doći. Podsjetio je da je prošle godine, na obilježavanju 25. godišnjice, poruke poslalo oko 40 dužnosnika, koji su ih ohrabrili da nisu sami.



- Onda opet godina dana tišine. Danas, na dan sjećanja, okupljamo se oko naših nišana i naše tuge. Nišani i presude će ostati kao svjedok historije, kao temelj učenja o genocidu. Presude i nišani nam ne dopuštaju da stanemo  - kazao je.



Također je naglasio da za one koji ne žele da znaju ni da saznaju, te presude ne postoje te da Republika Srpska aktivno radi na reviziji historije, negirajući genocid.



- Kažu da tražimo previše kada zahtijevamo da se kažnjava negiranje genocida. Na svakom koraku gaze po našoj boli i svako iskustvo nas opomene da niko neće doći da nas spase i da nam pomogne, ukoliko to ne učinimo sami - kazao je.



Dodao je da su im obećavali zakon protiv negiranja genocida, ali da su ih iznevjerili.



- Samo je mir garant budućnosti i temelj naše BiH, nikada nećemo prihvatiti pregovaranje o istini. Posjećujte Srebrenicu i svim drugim danima, a ne samo 11. jula, budite tu uz naše sestre i majke koje stoje na braniku pravde - zaključio je Fejzić.



Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.



U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

 

Istočna Bosna