04
Juli

Na području Bratunca pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama rata

Published in Istočna Bosna

U mjestu Kameničko Brdo kod Bratunca pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

 

Kako su saopćili iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti i realiziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužiteljstva i naredbe Suda Bosne i Hercegovine.

 

Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar - patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, potrebni radnici, kao i policijski službenici Bratunca, koji osiguravaju lokaciju.

 

Pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji.

 

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

 

Istočna Bosna