Član Atletskog kluba Goražde maratonac Emir Hastor napominje da će učesnici istrčati dionicu dugu oko 180 km kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

 

- Šesti Maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica" tradicionalno starta iz kompleksa Memorijalne šume 8.372 na Posestri kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici. Prvi dan trčimo do Žepe gdje planiramo dolazak u večernjim satima, odakle u subotu ujutro 10. jula krećemo prema Srebrenici a ove godine će biti pet ili šest učesnika maratona - pojasnio je Hastor.

 

Naglašava da je dionica od Goražda do Srebrenice duga i zahtjevna te da su se učesnici maratona, koji je pun simbolike, za ovaj događaj vrijedno pripremali. Ističu da ih činjenica da se nikada ne smiju zaboraviti nevine žrtve iz Srebrenice kao i sve žrtve u proteklom ratu dodatno motiviše kako bi prenijeli poruku suosjećanja iz grada na Drini.

 

- Kao i svake godine položit ćemo cvijeće na spomen-obilježja poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda jer nismo zaboravili ni svoje žrtve, a potom ćemo položiti cvijeće u Žepi i Potočarima. Time ćemo prenijeti jednu poruku u ime građana BPK i Grada Goražda narodu Žepe i Srebrenice da nisu zaboravljeni i da nisu sami, kao i našim sugrađanima koji su izgubili svoje najbliže u proteklom ratu - kazao je Hastor.

 

Šesti Maraton mira "Goražde - Žepa - Srebrenica" krenut će u petak, 9. jula u osam sati iz kompleksa Memorijalne šume na Posestri. Prilikom prolaska kroz grad učesnicima maratona pridružit će se i najmlađi članovi Atletskog kluba Goražde koji će zajedno položiti cvijeće na spomen-obilježja i ispratiti maratonce na put prema Potočarima.