Salkić je bio na mostu Mehmed-paše Sokolovića, odakle su spuštene ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene. Potom, obišao je mjesta "žive lomače" u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj ulici i Mehe Aljića na Bikavcu.

 

Nikakve kvazi komisije ne mogu oprati odgovornost

 

U ovim kućama 14. i 27. juna 1992. godine živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

 

Tokom dana upriličen je obilazak i šehidskog mezarja Stražište.

 

Salkić je u svom obraćanju istakao je da je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti.

 

- Ne mogu oni nas ubijediti da je njihova laž istina, a da je presuđena istina laž. Ta njihova matrica "ponavljajmo naše laži dok ih drugi ne prihvate kao istinu" više ne pije vode. Prestanite lagati svoj narod i recite svome narodu istinu. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde u Hagu jasno su utvrdili institucionalnu odgovornost vojske i dijelova policije bosanskih Srba pod institucionalnom kontrolom njihovog predsjednika zločinca Radovana Karadžića i komandanta zločinca Ratka Mladića. Ovo jasno pokazuje da je zločin genocida i svi drugi ratni zločini bio dio institucionalnog plana za eliminaciju Bošnjaka sa ovog dijela teritorije Bosne i Hercegovine. Nikakve njihove kvazi komisije neće i ne mogu oprati odgovornost o počinjenom, dokazanom i presuđenom genocidu nad muslimanima Bošnjacima od vojske i dijelova policije bosanskih Srba, pod rukovodstvom zločinca Karadžića i komandom zločinca Mladića - kazao je Salkić.

 

On je pozvao izabrane političke predstavnike bosanskih Srba, intelektulace, kulturne radnike, medije, sportiste i sve druge građane da prihvate sudske presude i povedu svoj narod putem katarze radi izgradnje stabilnog mira i vraćanja povjerenja među građanima.

 

U Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka

 

- Preživjele žrtve nemaju povjerenje u institucije koje vode oni koji veličaju ratne zločince, negiraju sudske presude i negiraju genocid. Preživjele žrtve i potomci žrtava osnovano sumnjaju da bi negatori genocida mogli, kroz institucije koje predvode u ovom entitetu, u budućnosti krenuti stopama zločinaca koje smatraju svojim herojima. Zbog toga je veoma važno izgraditi sistem na utvrđenim činjenicama i donesenim presudama, te personalno i institucionalno otkloniti svaku opasnost od ponavljanja zločina genocida u budućnosti - rekao je Salkić.

 

U Višegradu je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, dok je oko 14.000 protjerano. Hotel Vilina vlas, na periferiji Višegrada, pretvoren je 1992. godine u logor gdje je silovano najmanje 200 Bošnjakinja.

 

Za zločine u Višegradu osuđeno je ukupno 18 osoba. Samo je Milan Lukić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.