11
Juni

Višegrad: Hasan je na ćupriji tri dana čistio krv, a onda su i njega zaklali

Published in Istočna Bosna
Prije 29 godina na mostu Mehmed-paše Sokolovića počinjeni su stravični zločini nad Bošnjacima Višegrada. Nikada neće zaboraviti zlo koje su im dojučerašnje komšije priredile u danima Kurban-bajrama te 1992. godine.
 
 
U jednom pisanom svjedočanstvu Mevla Memišević svjedoči:
 
 
- Mog muža Hasana, za Kurban-bajram 1992. godine, prvo su tri dana gonili da čisti krv koja je ostala na mostu Mehmed-paše Sokolovića, kad su klali narod, a četvrti dan su i njega zaklali.
 
 
Višegrađani svjedoče da je veliki pokolj izvršen uoči Kurban-bajrama 1992. godine, 10. na 11. juni. Samo na Novom mostu, nizvodno od višegradske ćuprije, ubijeno je oko 300 Bošnjaka.
 
 
Ratni zločinac Momir Savić, treći dan Kurban-bajrama, prilikom protjerivanja Bošnjaka iz naselja Dušće u pravcu Višegrada, po dolasku do zgrade Biroa za zapošljavanje, iz kolone je izdvojio pet Bošnjaka, te ih vratio u Dušće, gdje ih je pobio u štali Ajke Balić.
 
 
U "živim lomačama", u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj na Bikavcu, 14. juna, a potom i 27. juna 1992. godine u kući Mehe Aljića živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.
 
 
Sutra će u Višegradu, u organizaciji Medžlisa IZ Višegrad, te udruženja Žena-žrtva rata i Višegrad 92, simboličnim spuštanjem ruža u rijeku Drinu sa mosta Mehmed-paše Sokolovića, te obilaskom živih lomača na Bikavcu i Pionirskoj ulici biti obilježena 29. godišnjica od stravičnih zločina počinjenih nad Bošnjacima iz Višegrada.
 
 
Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u Hagu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Mitar Vasiljević osuđen je također u Hagu na 15 godina zatvora, ali je 2010. pušten nakon odslužene dvije trećine kazne. Prošle godine Sud BiH osudio je na 20 godina robije Radomira Šušnjara, koji se više od dvije decenije skrivao u Francuskoj.
 
 
Za zločine u Višegradu Sud BiH osudio je Bobana Šimšića na 14 godina zatvora, Željka Leleka 13, Momira Savića 14, Nenada Tanaskovića osam te Novu Rajaka 14 godina. Iz Višegrada je protjerano oko 14.000 Bošnjaka, ubijeno ih je 3.000. Za posmrtnim ostacima velikog broja ubijenih i danas se traga. Hotel Vilina vlas, na periferiji Višegrada, pretvoren je 1992. godine u logor gdje je silovano najmanje 200 Bošnjakinja.
 
 
 
Faktor.ba

Istočna Bosna