11
Juni

Zvornik: Centralna svečanost Kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije"

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 11. juna 2021. godine, u Zvorniku prisustvovao centralnoj svečanosti tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije „Dani Hasana Kaimije“. 

 

 

Radi se o najvećoj, 18. po redu, kulturno-vjerskoj manifestaciji koju organizuju Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a ove godine se održava od 7. do 13. juna. Tokom petodnevne manifestacije biti će upriličene promocije različitih djela i knjiga, organizovani vjerski programi... Manifestacija će biti realizovana na području opštine Zvornik, te u Tuzli, a organizatori su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

 

 

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić se zahvalio Medžlisu Islamske zajednice Zvornik i Muftijstvu tuzlanskom, kao i svima onima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnje manifestacije.

 

"Iskreno se nadam da ćemo širom ovog dijela naše domovine Bosne i Hercegovine, u drugim gradovima i opštinama, pokrenuti ovakve manifestacije i aktivnosti. 

 

 

Ova manifestacija treba iz godine u godinu da jača, da se širi i da privlači ljude iz drugih dijelova naše domovine da posjete Zvornik i Podrinje.

 

Današnja manifestacija pronosi ideju zajedništva, reklamira Zvornik i ideju da svi zajedno ovdje možemo živjeti, kao što je to bilo kroz vijekove u našoj domovini.

 

Pozivam sve krovne bošnjačke organizacije da pojačaju svoje djelovanje na ovom prostoru, jer je jedino to garancija našeg opstanka ovdje i opstanka države Bosne i Hercegovine", rekao je potpredsjednik Salkić.

 

 

Na današnjoj manifestaciji je profesoru Hadžemu Hajdareviću uručena Povelja Hasan Kaimija za najbolju objavljenu knjigu u protekloj godini u oblasti društvenih i humanističnih znanosti. Povelju je Hajdareviću uručio potpredsjednik Salkić.

 

Također, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uručio je Salihu Sulejmanoviću, poznatom bh. novinaru, Povelju Hasan Kaimija za životno djelo.

 

Last modified on petak, 11 Juni 2021 20:01

Istočna Bosna