11
Juni

IN MEMORIAM Ko zakletva svima si nam bio, zašto si nas Halćo napustio.

Published in Istočna Bosna
Halil Mehmedović Halćo rođen je 10.02.1974.godine u mjesto Sastavci , mjesna zajednica Sućeska koja naravno pripada Srebrenici . Kao dječak ostaje nam u sjećanju kao veoma umiljat dječak koji je počeo da pjeva sa najpoznatijom izvornom grupom na tim prostorima ”Veseli Sastavci”, veoma mlad dječak koje su zavolili svi gdje kod se pojavljivao svojim umiljatim glasom je sve ostavljao bez daha. Međutim ratne godine su prekinule karijeru i velike snove i našeg Halila ali i svih drugih.
 

 

Nakon rata Halćo odlazi iz Srebrenice u Vozuću, gdje se tu i nastanio do njegovog odlaska u Sjedinjene Američke Države. Tada i počinje njegovo profesionalno bavljenje muzikom koje je nažalost tragično i završeno. Pjevao je kao slavuj imao je mnogobrojne nastupe po cijeloj Americi i Evropi. 

 

Nakon što se stabilizirao u Americi, krenuo veoma uspješnim muzičkim putem, čovjek velikog srca, podrinjska legenda imao je koncerete sa mnogobrojim zvijezdama estrade kako u Americi tako po Evropi rodnoj Bosni. Veliki Humanitarac, mnoštvo koncerta za svoju rodnu Srebrenicu, za socijalno ugrožene,bolesne itd. Nakon toga snima album za izdavačku kuću Renome od toga jedan od najveći hitova pjesma Sam u tuđini i mnogi drugi , nažalost to je bio i njegov posljednji album, a 2010 godine je imao uspješan koncert i u Švicarskoj sa udruženjem Bošnjaka u istoimenoj državi.

 

 

Dana 10.06.2011 godine svijetom,Evropom i cijelom Bosnom i Hercegovinom odjeknula je vijest kao grom iz vedra neba, cijelim internetom zavladala je vijest da nas je napustio naš Halil Halćo zvani Mađar. Sa suzama u očima i velikom nevjericom rodbina,prijatelji i svi oni koji su poznavali Mađara posmatrali su ovu tužnu vijest i idalje vjerovali da je to laž ili da sanjaju, ali nažalost to je bila istina,bolna istina koja će nas pratiti dok smo živi. 

 

Iza našeg Halila ostala je velika praznina i tuga, a najveću tugu i bol nose njegovi najmiliji supruga Bahra, dva sina, braća , sestre i mnogobrojna rodbina i prijatelji. Halil je ukopan u državi Saint Louisu ( USA ) . Neka ti dragi Allah podari sve džennetske ljepote a jedno je sigurno da svi Bošnjaci, tvoji Srebrenčani neće zaboraviti tebe i tvoja djela. Šest punih godina i danas ovog dana ćemo te se sjećati kao i svakog ali i svakog narednog 10.juna. Tvojim odlaskom izgubili smo puno,ali svi smo mi Allahovi i njemu se vraćamo . Halil Mehmedović Halćo 10.06.2011-10.06.2021.

 

S poštovanjem.

Autor : MM

Last modified on petak, 11 Juni 2021 19:56

Istočna Bosna