19
Maj

KOMPANIJA ‘ALUMINA’ IZ ZVORNIKA: LITVANCI IZVLAČILI NOVAC I LIČNO SE BOGATILI

Published in Istočna Bosna

Kompanija "Alumina" saopštila je danas da se u Litvaniji duže vrijeme vodi spor u kojem ih litvanska firma "Baltios Stiklas" tereti za navodni dug od preko 40 miliona KM, ističući da je ta zvornička firma korištena samo kao sredstvo sa iznošenje kapitala i lična bogaćenja pojedinaca.

 

Dodaju da je, nakon što je novac prebačen na račune “Alumine”, odmah prebacivan dalje u zemlje poreskih rajeva ili vraćan u Litvaniju licima povezanim sa Vladimirom Romanovim.

 

– Dakle, “Alumina” je ovdje korištena samo kao sredstvo sa iznošenje kapitala i lična bogaćenja pojedinaca, bez ekonomske koristi za fabriku. Kao i u drugim postupcima u kojima su štitili interes litvanskih firmi, ova argumentacija nije bila dovoljna litvanskim sudovima, koji sada svojim odlukama nesumnjivo pokušavaju da omoguće naplatu ovog nezakonitog posla – ističe se u sapštenju “Alumine”.

 

Sa druge strane, dodaju, Uprava kriminalističke policije Republike Srpske (RS) je još 2013. godine o ovom obavijestila tada Specijalno tužilaštvo RS, ukazujući na krivična djela koja su učinjena od strane tada ovlašćenih lica litvanskog menadžmenta u Zvorniku i Litvaniji, a i “Alumina” sama je podnijela krivičnu prijavu u pogledu ovih pravnih radnji.

 

– Međutim, kao i za drugi kriminal koji je počinjen u Zvorniku i po osnovu kojeg je “Birač” otišao u stečaj, a sva imovina u fabričkom krugu opterećena, nije bilo utvrđenja krivične odgovornosti. Menadžment “Alumine” traži da institucije pravnog sistema RS iniciraju utvrđenje odgovornosti svih koji su omogućili da se realizuje ovaj nezakoniti posao iz 2011. godine te da zabrane bilo kakvo ugrožavanje imovine “Alumine” po osnovu potraživanja “Baltios Stiklasa” – navode iz “Alumine”.

Last modified on srijeda, 19 Maj 2021 22:41

Istočna Bosna