Print this page
04
Maj

Salkić: Vrijeme je da se Tužilaštvo pokrene

Published in Istočna Bosna

U prostoru Edukativnog centra u selu Hranča u Bratuncu, u prisustvu dozvoljenog broja posjetilaca, a uz direktan prenos na društvenim mrežama, održana je promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992“ u kojoj su, brižljivo skupljeni podaci o zločinima  nad Bošnjacima sela -  Hranča, Repovac i Borkovac počinjenim 1992.godine.

 

Riječ je o prvoj knjizi u projektu koji treba obuhvatiti zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom općine Bratunac, ustvari, o genocidnoj namjeri da se jedan narod ukloni sa prostora na kome je stoljećima živio.

 

 

„Projekat „Genocidna namjera – Bratunac 1992“ bit će realiziran u nekoliko knjiga i ima za cilj da ukaže da ratni zločin ne zastarjeva, te da kao društvo imamo obavezu da dokumentiramo i do krajnjih mogućnosti istražimo ratne zločine.

 

Da tragom tih nalaza, provedemo istrage, suđenja i kaznimo njegove počinitelje. Jer u protivnom, zložin koji živi oko nas, iskoristit će prvu priliku i vaskrsnuti. A tada se ciklus zla ponavlja i onda ne postoji reakcija koja ga može zaustaviti.

 

Izjave preživjelih, spiskovi ubijenih i analize, kojima obiluje cijeli projekat, predstvljaju validnu informaciju, na temelju koje, nadležni sudovi imaju obavezu da pokrenu proces protiv osumnjičenih“, kazao je između ostalog, književnik i publicista Mehmed Pargan, urednik i promotor ove knjige. 

 

 

Sinoć promovirana knjiga „Genocidna namjera- Bratunac 1992“, pored niza zvaničnih podataka o prostoru koji obrađuje, broju ubijenih, uništenih vjerskih i privatnih objekata Bošnjaka sela Hranča, Borkovac i Repovac, broju suđenih i presuđenih ratnih zločinaca, ali i onim koji su izbjegli pravdi, sadrži nevjerovatnih 28 ispovjesti osoba koje su preživjele razne torture, svjedočile ubistvima, zarobljavanjima kako svojih najbližih članova porodica, tako i cjelokupnog stanovništva ova tri sela.

 

Njihova svjedočenja, naime, predstavljaju najgoru optužnicu za zločine počinjene u ovim krajevima koji, nažalost, ni nakon 29 godina nisu procesuirani.

 

Među ponuđenim je i ispovjest Ramiza Salkića koji je prvi put, javno, progovorio o torturama koje je preživio u logoru u školi „Vuk Karadžić“ kao i o zločinima nad najbližim članovima svoje familije.

 

„Razlog pisanja ove knjige je da se zločin ne zaboravi i nikad više ne ponovi Bošnjacima u ovim naseljima, u Bratuncu, u cijeloj Bosni i Hercegovini. Bez ikakve sumnje postojala je genocidna namjera da se izbriše svaki trag postojanja i života Bošnjaka-muslimana na prostoru Bratunca.

 

Progoni, ubijanja, logori, silovanja, mučenja, uništavanja privatne imovine, rušenje vjerskih objekata, sve su to elementi genocida.

 

Kroz ovu knjigu ispričane su priče 28 svjedoka dešavanja  1992. godine u ova tri naselja, ali i put u izbjeglištvo prognanih te njihov ponovni povratak kući.

 

Radi se o autentičnim i vrlo potresnim svjedočenjima žrtava torture i progona. 

 

Nakon ove knjige buduće generacije neće moći reći da nisu znale i da im niko nije ostavio pisani trag o zločinima nad njihovim precima“, kaže za politicki.ba Ramiz Salkić.

 

Salkić ističe da je poruka knjige čiji je autor, komšijama Srbima u Bratuncu, da se zločin ne isplati pa čak i ako nije kažnjen, kao što je to slučaj sa mjestima o kojima se u knjizi govori.

 

„Mi smo se vratili na svoja imanja u svoje kuće, obnovili ih i želimo živjeti u miru za ljubav naših ognjišta koja su stoljećima naša i ničija drugo, za ljubav naših predaka i naše domovine Bosne i Hercegovine.

 

Od nadležnih institucija očekujemo da kazne zločince i zaštite žrtve.

 

U knjizi je dovoljno podataka da se te institucije konačno pokrenu“,  poručuje Salkić.

 

 

Promocija knjige „Genocidna namjera – Bratunac 1992“, sa akcentom na sela Hranča, Borkovac i Repovac, održana je u sklopu obilježavanja dana sjećanja na zločine počinjene tokom agresije nad Bošnjacima Bratunca.

 

O knjizi su, osim  urednika izdanja Mehmeda Pargana, govorili i njeni recenzenti Avdo Huseinović, Almasa Hadžić, zatim Sevret Mehmedčehajić, kao i sam autor Ramiz Salkić.

 

Politički.ba

Last modified on utorak, 04 Maj 2021 22:15