28
April

Postavljeni 'putokazi': Nakon 26 godina posjetioci mogu da razumiju kontekst Potočara

Published in Istočna Bosna

Za brojne posjetioce mezarja žrtava genocida u Srebrenici, bez angažovanja kustosa, ostaje dosta nepoznanica oko konteksta UN baze u Potočarima.

Nove ploče i putokazi sada olakšavaju pristup i posjetu centru, na koji se nadovezuju izložbe postavljene u Fabrici akumulatora.

 

Kapija baze UN-a

 

Na ovom mjestu se nalazio glavni ulaz u bazu Holandskog bataljona UNPROFOR-a. Holandski vojnici su 13. jula 1995. godine sproveli i predali kroz ovu kapiju više od 6.000 izbjeglica u ruke vojsci i policiji tzv. "Republike Srpske".

 

 

Kapija baze UN-a

 

Kako su izbjeglice prolazile kroz kapiju, vojska i policija tzv. "Republike Srpske", u prisustvu vojnika Holandskog bataljona UNPROFOR-a, odvajaju nekoliko stotina muškaraca i dječaka od žena i djece. Svi muškarci i dječaci koji su istjerani iz baze su narednih dana mučeni i ubijani na nekoliko lokacija na području Bratunca i Zvornika.

 

Otvor u ogradi

 

Pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su na ovom mjestu prorezali otvor u ogradi, kroz koji je istog dana u bazu, nakon zatvaranja glavnog ulaza, ušlo oko 2.000 izbjeglica.

 

Pred kraj dana 11. jula pripadnici Holandskog bataljona UNPROFOR-a su aparatom za varenje zatvorili prolaz u ogradi. Tog istog dana, nekoliko stotina izbjeglica je dovezeno u bazu od strane Holandskog bataljona koji se povlačio iz Srebrenice u Potočare.

 

 

Otvor u ogradi

 

Više od 20.000 izbjeglica je bilo prisiljeno ostati izvan baze gdje su narednih dana mučeni i zlostavljani od strane pripadnika vojske i policije Republike Srpske. Za oko 6.000 izbjeglica kojima je dozvoljen ulazak u bazu UN-a relativna sigurnost je trajala nepuna dva dana.

 

Trećega dana, 13. jula, Holandski UNPROFOR je sve izbjeglice istjerao iz baze i predao ih u ruke vojsci i policiji Republike Srpske.

 

Masovna grobnica POT 07 SRN

 

Ovo mjesto je lokacija masovne grobnice ekshumirane 2. augusta 2012. godine od strane Instituta za nestale osobe BiH. Pronađeni su posmrtni ostaci 5 osoba koje su identifikovane pomoću DNK analize i ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

 

 

Masovna grobnica

 

S obzirom da holandske vlasti nisu nikada objavile zvaničnu informaciju o uzrocima smrti žrtava, tačne okolnosti njihove smrti ostaju nepoznate do daljnjega. Međutim, utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

 

Plavi hotel

 

Početkom februara 1994. godine, ovu zgradu je Holandski bataljon UNPROFOR-a koristio kao garažu, a u jednom dijelu je bio smješten i jedan broj holandskih vojnika sve dok Holandski bataljon nije napustio Potočare te u UN bazu Pleso u Zagrebu stigao 22. jula 1995.

 

Plavi hotel

 

Komanda Holandskog bataljona UNPROFOR-a

 

Holandski bataljon UN-a je bivšu fabriku akumulatora pretvorio u svoju glavnu bazu, koja se također zvala i "Charlie Company" koja je bila operativna u periodu od februara 1994. godine do 21. jula 1995. godine.

 

Komanda Holandskog bataljona

 

Danas služi kao muzejski dio Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i trajni je podsjetnik odgovornosti i neuspjeha UN-a i međunarodne zajednice u nesprječavanju genocida u julu 1995. godine.

 

Cesta

 

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su 12. i 13. jula 1995. godine na ovoj cesti, pored same baze UN-a, u prisustvu holandskih vojnika UNPROFOR-a odvojili najmanje 2.000 muškaraca i dječaka od njihovih porodica.

 



Cesta

 

Jedan broj muškaraca i dječaka je ubijen na licu mjesta ovdje u Potočarima, a najveći broj je odveden na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani u danima koji su uslijedili.

Last modified on srijeda, 28 April 2021 20:44

Istočna Bosna