Print this page
16
April

Predstavljamo podcast "Zadnja klupa": Pratite mladu ekipu koja ruši tabue

Published in Istočna Bosna

Dobro došli u "Zadnju klupu", udobno se smjestite i uživajte. U "Zadnju klupu" se uklapaju svi, bez obzira na godine, spol ili religiju. U "Zadnjoj klupi" nema tajni, ali ima mnogo zanimljivih priča i smijeha.

 

Na ovaj način grupa mladih iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice najavila je svoj novi projekat - podcast "Zadnja klupa", čije je prvo izdanje emitovano sinoć. Povezivanje mladih iz opština regije Birač u narednih pola godine omogućit će saradnju, edukaciju i obrađivanje tema i pitanja koja su bitna za omladinu u njihovom okruženju.

 

Tema prve emisije s razlogom je bila motivacija, a autori podcasta poručuju da je ona osnova za dostizanje svih ciljeva.

 

Šta zanima mlade iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice?

 

Prvi gost bio je fitnes trener Nedim Babić, autor uspješnog sistema vježbi koji je iskušalo više od 6.500 ljudi. U ulozi voditelja našao se mladi Adnan Kurtić iz Vlasenice. Sva izdanja snimaju se u produkciji UPSMedia.

 

 

"Jako tijelo bez jakog uma je ništa, a jak um bez jakog tijela je opet ništa", poručio je poznati trener. A da vedrog duha ekipi podcasta ne nedostaje svakodnevno pokazuju na djelu.

 

Andriana Ninić iz Vlasenice podcast doživljava upravo kao motivacionu emisiju koja će, kako kaže, ljudima pokazati da nisu sami i inspirisati ih da odvažno krenu ka svom cilju.

 

"Obožavam komunikaciju, medije i upoznavanje novih ljudi. Želim da edukujem i zabavim ljude. Iz naše regije nedostaje priča o kulturi, umjetnosti, zaštiti životne okoline, sportu i zdravom životu", poručuje članica mladog podcast tima.

 

Platforma za pozitivne poruke

 

Njene kolege i kolegice se slažu da u ovoj regiji ima mnogo lijepih i važnih, a neispričanih priča i zanimljivih pojedinaca. Svima im je želja da promovišu pozitivne poruke i popularizuju mlade talente. Ova platforma to im omogućava, a u planu je snimanje ukupno 20 epizoda "Zadnje klupe".

 

Uvod u svijet podcasta bio im je Bootcamp u Zvorniku na kojem su tokom višednevnih treninga od iskusnih podcastera i sa svojim vršnjacima iz Velike Kladuše, Kalesije i Zvornika učili o opremi, snimanju, montiranju sadržaja, vještinama i načinima vođenja intervjua, ali i samopouzdanju i pokretanju vlastitih inicijativa.

 

 

"Timu sam se priključila jer mi je podcast djelovao zanimljivo, a sada su mi snimanja mnogo zanimljivija nego što sam zamišljala da će biti", kaže nam Dževada Halilović, studentica iz Srebrenice, dodajući da njen grad ima mnogo više da ponudi nego što se to na prvi pogled može činiti.

 

Proširimo vidike zajedno

 

Mladi podcasteri ovim projektom žele proširiti vlastite, ali i vidike publike te, kako kaže Olja Babić iz Bratunca, boriti se protiv tabu tema i motivisati svoje vršnjakena zdravije razmišljanje.

 

"Želim da u svijet pošaljemo samo vedrinu, osmijehe i sreću", kaže Olja.

 

Ovih dana zajedno osmišljavaju i snimaju razgovore o raznovrsnim temama. Među njima su i lokalni azil koji spašava pse lutalice, rock muzika, sportisti koji uprkos invaliditetu nižu uspjehe i druge. Merisa Ahmetović iz Srebrenice priznaje da najvećim izazovom smatraju reakcije gledalaca.

 

Nakon ovih prvih iskustava, mnogi od njih razmišljaju o novinarskoj ili reporterskoj karijeri, a najodvažniji, poput Slađana Vasića iz Bratunca, sanjaju snimanje vlastitog podcasta u budućnosti.

 

"Zadnju klupu" možete pratiti na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

 

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Last modified on petak, 16 April 2021 20:55