Ovom događaju prisustvovali su preživjele žrtve genocida, predstavnici Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, općine Srebrenica, inicijative "Moja adresa Srebrenica", potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Dževad Mahmutović, kao i predstavnici brojnih udruženja te građani koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine. Oni su položili cvijeće na spomen-obilježja i proučili Fatihu i na taj način odali počast žrtvama genocida.

 

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti.

 

- Bosna i Hercegovina živi i živjet će duže od svih nas. Nadam se da će doći vrijeme da se ovaj dan obilježava na cijelom teritoriju. Svi oni koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom uvijek će obilježavati ovaj datum koji je jedan od najznačajnijih datuma u našoj historiji – rekao je Fejzić.

 

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, kaže da je vrijeme da svi zajedno u Bosni i Hercegovini počnemo obilježavati i slaviti Dan nezavisnosti.

 

- Svjedočimo da je Bosna i Hercegovina tu, da je Dan nezavisnosti tu, da opstrukcije od strane vlasti ovog entiteta nama ne znače ništa. Bosna i Hercegovina obilježava Dan nezavisnosti i mi smo tu da se sjetimo svih šehida i da žrtva svih onih koji su se borili za Bosnu i Hercegovinu nije uzaludna. Mi ćemo nastaviti da istrajavamo i borimo se za zemlju jednakih prava i mogućnosti. Očekujemo da vlasti ovog eniteta prestanu progoniti Bosnu i Hercegovinu iz ovog entiteta i svojih života jer je to nemoguće – poručio je Salkić.

 

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Bratuncu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Veljaci.