Print this page
18
April

FRANCUSKA ODBILA PRISTAJANJE KRUZERA NA KOJEM JE 430 NJENIH DRŽAVLJANA

Published in Svijet

Francuski putnici na kruzeru Costi Deliziosi, ljutiti zbog odbijanja francuskih vlasti da odobre pristajanje broda u Marseille, strahuju da bi ih mogli iskrcati u Italiji, zemlji koja je jako stradala u epidemiji covida-19.

 

 
 
  • Francuske vlasti ne dopuštaju iskrcavanje četiristotinjak Francuza u Marseilleu! To je razlog naše ljutnje! Prijeti nam opasnost od iskrcavanja u Italiji! Je li to pametno?”, upitala se 72-godišnja francuska penzionerka koja je s agencijom France Presseom razgovarala putem aplikacije WhatsAppa.

Michele i njen suprug Patrick (70) koji su 5. januara iz Venecije pošli na put oko svijeta, trebali su se u taj grad vratiti 26. aprila.

 

  • Sve je bilo u redu do 20. februara kada su nas obavijestili o promjeni rute”, rekla je Contini. “Otkazano je zaustavljanje u Aziji i direktno smo se uputili prema Australiji i Novom Zelandu.
  • “Od 17. marta”, kada je u Francuskoj uvedeno ograničenje kretanja, “niko nije došao na brod ni sišao s njega i sve su se aktivnosti nastavile uz pojačane higijenske mjere”, istaknula je ta penzionerka s jugozapada Francuske.

Na brodu sve radi

 

 
  • Barovi i restorani su otvoreni, održavaju se predstave, sve je u redu, na brodu nema virusa. Ali ne znamo što će biti s nama nakon povratka u Francusku, rekla je.

Drugi razlog straha je da ćemo “završiti u karanteni” budemo li se vraćali preko Italije.

 

Premda su španske vlasti dopustile pristajanje broda u Barcelonu, načelno u ponedjeljak, policijska uprava departmana Bouches-du-Rhone potvrdila je u petak da je Costi Deliziosi zabranjeno pristajanje u Marseille, gdje nije bilo predviđeno zaustavljanje.

 

Na brodu su “423 francuska putnika, 4 monegaška i 3 člana francuske posade te 580 ljudi koji imaju prebivalište u Njemačkoj, Belgiji i Švicarskoj”.

 

S drugog broda, Magnifice, u vlasništvu kompanije MSC-a, kojemu je Marseille pak odredište, trebalo bi u ponedjeljak početi iskrcavanje više od 1.700 ljudi, među kojima je 700 Francuza.