04
Decembar

ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH U ZVANIČNOJ POSJETI REPUBLICI SLOVENIJI

Published in Svijet

Službena posjeta članova Predsjedništva BiH započela je na Kongresnom trgu u Ljubljani ceremonijom svečanoga dočeka, uz najviše državne počasti.

 
 

Članove Predsjedništva BiH dočekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nakon svečanog dočeka vijence na Spomenik žrtvama ratova položili su predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a potom zajedno s predsjednikom Republike Slovenije svečano otkrili Klupu prijateljstva.

 

U Predsjedničkoj palati održan je tete-a-tete susret Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Slovenije, a zatim i sastanak  delegacija  dviju zemalja.

Predsjednik Pahor izrazio je zadovoljstvo zajedničkom posjetom članova Predsjedništva BiH i naglasio odlične prijateljske političke i bilateralne odnose BiH i Republike Slovenije.

Glavne teme razgovora bile su razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja, ekonomska saradnja, napori na unapređivanju provedbe Sporazuma o pitanjima sukcesije, saradnja u regionalnom i multilateralnom području s naglaskom na Proces Brdo – Brijuni, evropska perspektiva Bosne i Hercegovine te trenutna politička i ekonomska situacija u zemlji. Posebno je razgovarano o problemu ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta sa predsjednikom Pahorom naglasili tradicionalne vrlo dobre i prijateljske odnose, kao i sveukupnu bilateralnu saradnju dvije zemlje.

Konstatirali su da su ekonomski odnosi dviju zemalja razvijeni, te da je trgovinska razmjena u velikoj mjeri izbalansirana, ali da ima prostora za jačanje saradnje na ekonomskom planu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u EU za regiju.

Dogovorena je nova inicijativa prema EU koja će pitanje članstva zemalja Zapadnog Balkana staviti u fokus evropskih institucija. Također je razgovarano o ostalim neriješenim slučajevima štediša Ljubljanske banke.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom. Izražena je zahvalnost Sloveniji za podršku BiH na njenom evropskom putu.

Naglašeno je da su dvije zemlje povezane dobrim prijateljskim i političkim vezama te da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Predsjednik Državnog zbora  ponovio je važnost rada u parlamentu Grupe prijateljstva BiH – Republika Slovenija u razvoju sveukupnih odnosa dvije zemlje.

Održan je i radni ručak s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su posjetili Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i razgledali izložbu fotografija „Deset godina rada ITF-a u Bosni i Hercegovini na polju deminiranja“.

Direktor ITF-a Tomaž Lovrenčić je upoznao članove Predsjedništva BiH s aktivnostima koje u BiH provodi ova američko-slovenačka fondacija. Članovi PBiH su dali punu podršku aktivnostima ITF-a, kao i Centru za uklanjanje mina BiH – BHMAC, Udruženju žrtava mina – FANTOMI Sarajevo, Organizaciji za upozoravanje na opasnost mina u BiH – Posavina bez mina Brčko, Udruženju žrtava mina – UDAS Banja Luka i Organizaciji za razminiranje i obuku pasa  – MDDC Sarajevo, čiji su predstavnici bili prisutni na ovom sastanku.

Istočna Bosna