27
Januar

I U DANSKOJ NAKON DŽUMA-NAMAZA ZAPALIO KUR'AN ISPRED DŽAMIJE

Published in Svijet

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), danas je pod zaštitom policije izveo provokativni čin spaljivanja svete knjige Kur'ana ispred džamije u Kopenhagenu, a potom je nastavio s provokacijama i primjerak Kur'ana spalio i ispred turske ambasade u glavnom gradu Danske, javlja Anadolija.

 

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, danas je takav provokativni čin izveo u dva navrata i uz policijsku dozvolu i zaštitu u Kopenhagenu. Prvo je nakon džuma-namaza zapalio Kur'an ispred džamije, a potom i ispred turske ambasade.

 

Brojne policijske snage su pratile Paludana i zaštitnički se odnosile prema njemu, dok su okupljenim novinarima i pripadnicima turske zajednice u Kopenhagenu uputili oštra upozorenja da ostanu na mjestima na kojim su se zatekli u trenucima Paludanovog provokativnog čina.

 

Pripadnici turske zajednice bili su okupljeni u blizini ambasade, ali ih je policija udaljila formirajući zaštitni kordon prije samog Paludanovog dolaska.

 

Paludan je spalio Kur'an, a potom i vrijeđao okupljene Turke. Provokativni čin trajao je 45 minuta, a potom se Paludan u pratnji policije udaljio od turske ambasade.

 

Paludan, koji je 21. januara spalio Kur'an ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, a ranije danas je takav provokativni čin izveo i u Kopenhagenu i to ispred džamije u četvrti Dortheavej nakon džume-namaza, sedmične molitve petkom.

 

Lider krajnje desnice je prvo mahao svetom knjigom kako bi privukao pažnju muslimana dok su izlazili sa molitve iz džamije.

 

Vjernici su samo pogledali u pravu Paludan i nisu reagovali na njegove provokacije.

 

Predstavnici džamije su savjetovali muslimanima da se nakon molitve udalje s tog područja kako bi izbjegli bilo kakve provokacije.

 

Danska policija zatvorila je okolne ulicu te poduzela stroge mjere obezbjeđenja oko džamije.

 

U jedom momentu policija je upozorila grupu muslimanskih mladića koji su u rukama držali vodu i aparat za gašenje požara.

 

Paludan je pod zaštitom policije napustio to područje nakon 40 minuta.
 
 
Mnoge muslimanske države, posebno Turska, snažno su reagovale zbog toga što su nadležne vlasti u Švedskoj i Danskoj dozvolile Paludanu da izvede provokativni čin spaljivanja Kur'ana.
 
Edwin Wagensveld, vođa holandskog pokreta Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), proteklog vikenda je također pocijepao primjerak Kur'ana u Haagu.
 
U Turskoj i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur'ana u Švedskoj i Holandiji.
Spriječeno paljenje Tore ispred izraelske ambasade u Štokholmu
 
Sedmicu nakon spaljivanja Kur'ana u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, izraelski ambasador u Švedskoj Ziv Nevo Kulman objavio je da su Tel Aviv i lokalna jevrejska zajednica u koordinaciji sa švedskim zvaničnicima spriječili spaljivanje Tore, jevrejske svete knjige.
 
Ziv Nevo Kulman je na Twitteru objavio da je planirano da se spaljivanje Tore održi ispred izraelske ambasade u Štokholmu, ali da je spriječeno uz pomoć švedskih vlasti.
 
Ovo se dogodilo nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), 21. januara pod zaštitom policije spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.
Last modified on petak, 27 Januar 2023 20:16

Istočna Bosna