Print this page
12
Juni

U Briselu sastanak dužnosnika EU i političara iz BiH

Published in Svijet

Prema fotografijama koje su objavljene, na sastanak nisu došli lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović te predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić

 

U Briselu se u nedjelju, 12. juna, održava sastanak predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella sa predsjednicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH.

 

Sastanak se održava na poziv predsjednika Evropskog vijeća, a glavna tema je evropski put Bosne i Hercegovine.

 

Sastanku prisustvuju članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH, te šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, prenosi Fena.

 

Ranije je najavljeno da će biti razgovarano o potpisivanju dokumenta o ključnim pitanjima za BiH, koji bi trasirali put te zemlja ka EU i onemogućili dalju blokadu institucija BiH.

 

Navedeno je da je cilj smanjenje tenzija među političkim strankama i okretanje prema zajedničkom radu što bi trebalo dovesti do unapređenja funkcionalnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine.

 

BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Zvanično su prvi koraci prema punopravnom članstvu napravljeni u julu 2008. s potpisivanjem Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH (SSP).

 

Taj ugovor je stupio na snagu u junu 2015, a iduće godine BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

 

Tokom 2019. Evropska komisija dala je svoje mišljenje o zahtjevu BiH i krajem te godine dala 14 prioriteta koje BiH treba ispuniti prije nego dobije status zemlje kandidatkinje.

 

Na sastanak u Brisel iz bh. entiteta Republike Srpske stigli su lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić.

 

Iz Federacije BiH, drugog bh. entiteta, sastanku prisustvuju lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, Demokratske fronte Željko Komšić, “Naroda i pravde” Elmedin Konaković, Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić, “Naše stranke” Edin Forto i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

 

Prema fotografijama koje su objavljene, na sastanak nisu došli lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović, predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović te predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, piše Beta.

 

Najavljeno je da će predsjednik Evropskog vijeća iduće sedmice posjetiti Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, nakon što je sredinom maja boravio u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Albaniji.

 

Tokom majske posjete BiH, Michel je poručio da vrijeme za novi zamah u procesu evropskih integracija, ističući da je cilj osmisliti novi način u procesu pristupanja EU, koji će donijeti novu dinamiku proširenja.

 

Njegova posjeta u zemljama Zapadnog Balkana dolazi uoči samita EU – Zapadni Balkan koji će biti održan 23. juna u Briselu.