U saopćenju za javnost američki državni sekretar Antony Blinken, govoreći o sankcijama, naveo je da Čavara i Šeranić nastavljaju da slijede etno-nacionalističke interese nauštrb mira, stabilnosti i prosperiteta svoje zemlje.

 

- Ove destabilizirajuće aktivnosti potkopavaju izabranu budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

 

BiH se suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim partijama koje podržavaju mreže pokrovitelja. Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (RS) kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine onemogućavaju demokratske procese u zemlji - istakao je Blinken.

 

Naveo je da su Marinko Čavara i Alen Šeranić sankcionirani u skladu sa Izvršnom naredbom 14033 i zato što su bili odgovorni ili saučesnici, ili su bili direktno ili indirektno angažovani u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

 

- Čavarino odbijanje da imenuje sudije za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu Federacije BiH (FBiH) blokiralo je funkciju Sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes, tijela Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine formirao visoki predstavnik za BiH, koje je namijenjeno rješavanju ključnih pitanja koja su pokrenuli delegati u Domu naroda FBiH.

 

To je spriječilo ključne reforme i ometalo demokratske procese ili institucije. Takvi propusti u upravljanju utječu na dobrobit, prosperitet i prava građana širom FBiH - saopćio je Blinken.

 

Nadalje navodi da je Šeranić podržao napore da se stvori entitetska agencija RS-a za lijekove i medicinska sredstva koja će potkopati državnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva i da predstavlja napad na ustavni poredak BiH.

 

- Sjedinjene Države snažno pozivaju rukovodstvo RS-a da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i vrati se na posao u okviru postojećih državnih institucija i da preokrene napore za stvaranje ilegalnih paralelnih institucija u RS-u.

 

Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje vlasti da promoviraju odgovornost za one koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na zapadnom Balkanu - saopćio je Blinken.