28
April

Amerikanci imaju dokaze da su Rusi brutalno ubili Ukrajince koji su se predali

Published in Svijet

"Te fotografije i izvještaji sugerišu da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute skupine individualaca, nego otkrivaju duboko uznemirujući model sistemskog kršenja ljudskih na svim područjima gdje su prisutne ruske snage", rekla je Van Schaack

 

Sjedinjene Američke Države imaju kredibilne informacije da su ruski vojnici smaknuli ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati u blizini Donjecka, rekla je jučer u UN-u američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, sutkinja Betch Van Schaack.

 

“Imamo kredibilne informacije da je ruska vojna jedinica u blizini Donjecka pogubila Ukrajince koji su se pokušavali predati, umjesto da su ih zarobili. Ako je to istina, radi se o kršenju osnovnih principa rata. Naime, zabranjena je egzekucija civila i boraca koji su onesposobljeni za borbu zbog predaje, povrede ili nekog drugog razloga”, rekla je Van Schaack.

 

“Ruke su im bile vezane iza leđa”

 

Rekla je da je SAD zaprimio “uvjerljive izvještaje da su osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa”.

 

“Tijela žrtava pokazuju znakove mučenja. Imamo i zastrašujuće izvještaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica”, dodala je.

 

“Te fotografije i izvještaji sugerišu da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute skupine individualaca, nego otkrivaju duboko uznemirujući model sistemskog kršenja ljudskih na svim područjima gdje su prisutne ruske snage”, rekla je Van Schaack.

 

“Oni koji su naredili i počinili te zločine moraju biti privedeni pravdi. Dokaza za ovakve zločine je sve više svakog dana. Naša poruka ruskom vojnom i političkom vodstvu je jasna: Svijet gleda, odgovarat ćete”, zaključila je.

Istočna Bosna