23
April

Turković s Escobarom i O’Brianom: Jasne poruke iz SAD

Published in Svijet
Usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini ... 

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se jučer u Washingtonu sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD te ambasadorom Jim O’Brianom, šefom Ureda za koordinaciju sankcija u State Departmentu.



Ministrica Turković je sa američkim zvaničnicima razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te saradnji dvije prijateljske države.



Tokom sastanka istaknuta je važnost punog funkcioniranja državnih institucija, reformi na evropskom putu te borbe protiv korupcije i usaglašavanja vanjske politike BiH sa EU, posebno u pogledu odnosa prema dešavanjima u Ukrajini. Od BiH se očekuje da ispunjava svoje zakonske i međunarodne obaveze u tom pogledu.



Ministrica se zahvalila američkoj vladi i narodu na kontinuiranoj pomoći i snažnom angažmanu te je izrazila nadu da će i Evropska unija ubrzano odobriti kandidatski status za BiH.



Sagovornici su istakli kako SAD nastavlja čvrsto podržavati Bosnu i Hercegovinu, mir i stabilnost te njen napredak i euroatlanske integracije. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u SAD Bojan Vujić.




(Vijesti.ba)

Istočna Bosna