20
April

Plenković: Da vam neko kaže ono što je Milanović Bošnjacima, ne biste s njim pričali deset generacija

Published in Svijet

Mi trpimo štetočinu koja zastupa proruske stavove već mjesecima, Ukrajince naziva korumpiranima, a vaš je glavni partner i sponzor

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je tokom današnjeg zasjedanja Sabora govorio i o Bosni i Hercegovini.

 

Nakon što ga je zastupnik Mosta Nino Raspudić, poznat po izrazito desničarskim stavovima, a posebno po neprijateljskom odnosu prema svojoj domovini (rođen u Mostaru), upitao šta je s izbornom reformom u BiH, Plenković je odgovorio sljedeće:

– Što se tiče situacije u BiH, štetu koju je za interese Hrvata u BiH napravio karijes s Pantovčaka (na Pantovčaku je smještena rezidencija predsjednika RH) kada je Bošnjacima rekao: “Prvo sapun, pa onda parfem”, neće isprati ni mostarske kiše. Vi znate dinarski kod, ja ga imam isto kao i vi, da vam neko to kaže, vi sa tim ljudima ne biste pričali deset generacija, djeca bi se tukla na stanici, kazao je Plenković pa nastavio:

– Mi trpimo štetočinu koja zastupa proruske stavove već mjesecima, Ukrajince naziva korumpiranima, a vaš je glavni partner i sponzor. Sada ćete se još pojaviti i vi i on, zagovarajući treći entitet, a Hrvate u BiH ćete dovesti u položaj krivca i odgovornog za blokade instititucija. To je agenda, i ja sam ju vidio i razotkrio – poručio je Plenković.

Istočna Bosna