14
April

Zastupnik u Bundestagu o BiH: Prestanimo se lagati da se sa ekstremistima može osigurati mir

Published in Svijet

"Samo sa akterima civilnog društva nalazimo izlaz iz bosanske dileme i postižemo stabilnost, mir i vladavinu prava", smatra poslanik CDU-a u Bundestagu Michael Brand u intervjuu za berlinski „TAZ“.

 

 

Poslanik CDU-a u njemačkom Bundestagu, Michael Brand dao je intervju njemačkom listu „Tageszeitung” u kojem na pitanje: kako ocjenjuje situaciju na Balkanu, koji je s ratom u Ukrajini ponovo u centru pažnje, rekao da je „Bosna i Hercegovina mjesecima u fokusu zbog opasnosti novog rata i prije žestokog Putinovog napada na Ukrajinu, prenosi Deutsche Welle.

 

„Osovina koja ide od Republike Srpske preko Srbije do Rusije je osovina sposobna za rat. Tome treba dodati i hrvatske nacionaliste u BiH”, kaže Brand i dodaje: „Konačno se moramo prestati lagati da se sa ekstremistima može osigurati mir. Treba biti odlučan u suočavanju s ekstremistima i prije nego što bude prekasno.”

 

„Njemačka i EU su zbog pogrešnih analiza i angažmana same doprinijele tome da ispadnu iz igre. Dodikove uvrede jednostavno treba ignorisati. Najava o jačanju trupa Eufora nema efekta jer za nekoliko mjeseci ističe madat, a njegovo produženje u Vijeću sigurnosti UN-a neće proći zbog veta koje ima Rusija. Ove sedmica je generalni sekretar NATO-a izričito pomenuo zaštitu BiH. Ako efikasno želimo spriječiti sljedeći rat u Evropi onda se mir mora vojno obezbijediti od strane NATO-a, prije svega u Brčkom (strateški najvažnije mjesto u Bosni i Hercegovini, TAZ)”, smatra Brand u intervjuu za TAZ.

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je 8. aprila u Mostaru nagradio ratne veterane čiji su komandanti u Hagu osuđeni kao ratni zločinci. U Berlinu nema nikakvih kritika na ovakav nacionalistički kurs Hrvatske, konstatacija je Ericha Rathfeldera, novinara TAZa koji je reazgovarao sa Michaelom Brandom.

 

Na ovakvu konstataciju Brand odgovara:

 

„Hrvatski predsjednik je ekstremistički političar, koji je od bivšeg komuniste postao ultranacionalista. On nema toliko vlasti. Važniji je hrvatski premijer Andrej Plenković koji se do sada ponašao proevropski. On je sada pod pritiskom ekstremnih nacionalista. U međunarodnom pravu i u Evropi je neupitno postojanje granica. Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati ustav i državnost susjedne zemlje, niti spolja niti iznutra, nego mora vlastitim ekstremistima postaviti granice.”

 

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annaelna Baerbock je nedavno u Bundestagu rekla da u Berlinu nedostaju dublje analize i strategije. Šta je ona time mislila reći?

 

„Gospođa Baerbock javno ostavlja utisak kako ona na Balkanu dosljedno prati ustavno-pravne i evropske politike, što ustvari ne radi. Očigledno, njemačka ministrica vanjskih poslova nema vlastitih koncepata i oslanja se na mašineriju Ministarstva. Baerbock mora konačno stvari uzeti u svoje ruke i tijesno sarađivati sa onim koji su na sto iznijeli evropsko rješenje za BiH. Jer samo sa akterima iz civilnog društva nalazimo izlaz iz bosanske dileme i postižemo stabilnost, mir i vladavinu prava”, izjavio je Brand.

Istočna Bosna